L’espectacle L’Empestat de la companyia Indi Gest guanya el Premi BBVA de Teatre 2017

  • Anna Azcona, protagonista de l’espectacle Cúbit, de La Ruta 40, rep el premi a millor actriu
  • El guardó a millor actor ha estat ex aequo pels dos protagonistes de Les dones sàvies, Ricard Farré i Enric Cambray

L’espectacle L’Empestat, de la companyia Associació Artística Indi Gest, ha estat el guanyador del Premi BBVA de Teatre 2017, convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) i BBVA CX. El guanyador s’ha donat a conèixer aquest vespre en el marc de la gala final del certamen que s’ha celebrat a L’Atlàntida de Vic.

El Premi consisteix en una gira per Catalunya valorada en 20.000 euros. Una gira que inclou la programació de l’obra premiada al festival de teatre Temporada Alta de Girona i Salt els mesos d’octubre, novembre i desembre de 2017. El Premi BBVA de Teatre té l’objectiu de donar suport a la creació teatral, incentivar l’ofici teatral i ajudar en la difusió de l’espectacle guanyador.

L’Empestat, obra de Jordi Oriol i dirigida per Xavier Albertí, “és una perversió” de La Tempestat de Shakespeare, basada en les figures esclavitzades de Caliban i d’Ariel. Es tracta d’una reescriptura personal del text. Dos dels nàufrags, Caliban i Ariel, són alliberats quan els demés ja han deixat l’illa. Resten sols i aïllats així que Caliban torna a ser amo del seu petit regne, però ja no tornarà a ser el d’abans ja que ara ha après a posar paraules al seu turment. El passat 21 d’abril, l’espectacle va ser representat al Teatre Ateneu de Tàrrega.

 

“L’empestat”, de Jordi Oriol. Cia. Indi Gest. from FACC on Vimeo.

 

El jurat ha premiat L’Empestat “per la seva acurada posada en escena, per un text d’una gran bellesa i d’una gran complexitat amb un resultat excel·lent i pel gran nivell interpretatiu”, ha explicat el director del Premi BBVA de Teatre, Joan Roura.

Per altra banda, el jurat també ha concedit una menció especial en a l’espectacle All In de la companyia Atresbandes “per la seva aposta arriscada i innovadora”.

El jurat de la 17a edició del Premi BBVA de Teatre està format per cinc professionals de renom del món del teatre del nostre país: l’actriu i membre de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), Amàlia Sancho; el dramaturg, guionista i director teatral, David Plana; el programador del festival Temporada Alta, Narcís Puig; el programador del teatre Atrium de Viladecans, Jaume Antich i l’actor i director del Premi BBVA de Teatre, Joan Roura.

D’entre un total de 60 propostes teatrals provinents de companyies d’arreu del país, Assaig T4, de la companyia Tràfec Teatre; Cúbit, de la companyia La Ruta 40; All In, d’Atresbandes; Réquiem For Evita, de la Companyia Local i Les dones sàvies, d’El Maldà, al costat de l’obra guanyadora, han estat els 6 espectacles finalistes que s’han pogut veure durant el mes d’abril en equipaments de Torroella de Montgrí, Valls, Tàrrega, Calldetenes, Manlleu i Martorell.

 

Millor actriu, Anna Azcona; millor actor ex aequo, Ricard Farré i Enric Cambray

L’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) ha concedit, en aquesta edició del certamen els premis a millor actriu i millor actor ex aequo de les obres finalistes.

Així, l’actriu Anna Azcona, protagonista de l’espectacle Cúbit, de La Ruta 40, ha estat guardonada amb el premi a millor actriu. I el premi a millor actor ex aequo ha estat pels dos protagonistes de Les dones sàvies, Ricard Farré i Enric Cambray.

 

El Premi homenatja l’actriu Vicky Peña i l’ONG Pallapupas

A més dels guardons a millor espectacle, millor actriu i millor actor, el Premi BBVA de Teatre també ha homenatjat a l’actriu catalana Vicky Peña, en reconeixement a la seva dilatada trajectòria professional en teatre, televisió, cinema i doblatge. Vicky Peña és una de les figures més importants de l’escena teatral catalana, i ha destacat en nombrosos muntatges entre els quals “El criat de dos amos” de Carlo Goldoni, “Tirant lo Blanc” de Joanot Martorell, “Mare Coratge i els seus fills” de Bertolt Brecht, “L’hort dels cirerers” d’Anton Txékhov, “Un tranvia llamado deseo” de Tennesse Williams o “Dies feliços” de Samuel Beckett, entre molts d’altres.

Per altra banda, també s’ ha homenatjat l’ONG Pallapupas, associació de caràcter assistencial i sense ànim de lucre que treballa al servei dels infants hospitalitzats i les seves famílies, gent gran i persones amb malalties mentals per millorar el seu estat físic i emocional.

La gala de la 17a edició del Premi BBVA de Teatre ha estat presidida pel conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Carles Mundó. Presentada pel periodista Xescu Tàpies, ha comptat amb les actuacions del quartet de saxos Kebyart Ensemble, guanyador exaequo del 12è Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra, i de l’espectacle de pallassos de circ ‘Rhümia’, de la companyia Rhum & Cia, dirigit per Martí Torres Mayneris, guanyador del Gran Premi BBVA Zirkòlika de Circ 2016.

 

Sobre el Premi BBVA de Teatre

El Premi BBVA de Teatre és una plataforma de suport a la creació teatral i a la difusió del teatre professional, en qualsevol dels gèneres o estils, adreçat a companyies teatrals.

El projecte neix al 2001 com a iniciativa de l’Obra Social de l’antiga Caixa Manlleu per donar suport a les companyies de teatre amateur. A partir del 2010, el premi s’obre als professionals del sector i aposta per les companyies emergents. Actualment, està convocat i promogut per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX.

L’espectacle guanyador del Premi BBVA de Teatre 2016 fou Psicosi de les 4:48, de la companyia The Three Keatons.

 

ManlleuActua, teatre infantil i juvenil a escena

En el marc de la mateixa edició del Premi BBVA de Teatre 2017, tindrà lloc el proper dissabte 27 de maig la jornada ManlleuActua, teatre infantil i juvenil a escena dedicada al teatre per a infants i joves. Espectacles i tallers, protagonitzats per nens, nenes i joves, així com altres activitats entorn al món teatral tindran lloc a diversos espais de Manlleu com l’Espai Rusiñol, la Biblioteca Municipal, la Plaça de Dalt Vila i els Jardins de Can Puget. Amb aquesta iniciativa, la Fundació Antiga Caixa Manlleu té la voluntat de mantenir la seva vinculació amb el premi de teatre que va néixer el 2001 a Manlleu.