‘Jordi Pons, el cinema de l’alpinisme’, al Festival BBVA de Cinema de Muntanya

  • L’acte inaugural del 35è Festival farà un tribut al gran alpinista català a través de les seves pel·lícules i el testimoni de molts companys d’aventura.
  • El Festival aposta per la sessió Natura i Muntanya, que comptarà amb 11 pel·lícules que posen el focus en l’etnografia i la cultura de muntanya.
  • L’exposició central farà un repàs del protagonisme que ha tingut la muntanya en la publicitat impresa durant el segle XX.

Torelló ho té tot a punt per tornar a ser el centre neuràlgic del millor cinema a gran altura del 10 al 19 de novembre de 2017. La 35a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya fa un pas més per ampliar el ventall de propostes cinematogràfiques, tècniques i culturals. Tot això, amb l’objectiu de reforçar un model d’èxit internacional que avui el situa entre els festivals de cinema de muntanya més importants del món. El certamen, coorganitzat per la Fundació Festival de Cinema de Muntanya, la Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX, comptarà amb una programació de luxe a tots els nivells.

Els amants del cinema de muntanya tornaran a tenir cita a Torelló, on per 35a vegada, la gran pantalla del teatre Cirvianum projectarà les millors pel·lícules sobre alpinisme, escalada, esports d’aventura i etnografia i natura; una de les grans apostes d’aquesta edició. Tot plegat, amb exposicions, xerrades i activitats especialitzades que completaran una programació única a Catalunya.

La secció competitiva tornarà a ser l’eix vertebrador del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló. Durant  deu dies es projectaran 44 pel·lícules que optaran a endur-se la Flor de Neu d’Or de la 35a edició. Tot plegat, després d’una acurada selecció entre un total de 119 propostes cinematogràfiques rebudes i de 27 països diferents.

Una prova més de l’abast internacional del certamen és que torna a ser l’escenari elegit per estrenar a Europa diverses produccions. És el cas de Dirtbag: the legend of Fred Beckey, un llargmetratge dirigit per Dave O’Leske i que narra els 94 anys d’història d’aquest escalador americà que s’ha atrevit amb les parets més difícils del planeta. Entre altres, també s’estrenarà a Torelló Last nomads of Everest, un retrat de quina manera subsisteixen les últimes famílies nepaleses que encara viuen de la ramaderia a 4.000 metres d’altitud.

En clau catalana, Jordi Canyigueral arriba al teatre Cirvianum amb la seva darrera producció, Common Ground, filmada a la Sibèria i on els germans Pou i Hansjörg Auer intenten escalar algunes parets fins ara inexplorades.

_INAUGURACIÓ. El Festival donarà el tret de sortida a la 35a edició amb un tribut a la figura de Jordi Pons. L’acte inaugural servirà per reconèixer els grans mèrits de l’alpinista català; capaç de combinar de la millor manera la passió per la muntanya i el cinema durant més de seixanta anys. L’espectacle inaugural presentat per l’alpinista Ferran Latorre i la periodista Marta Bosch servirà per reviure les grans ascensions de l’alpinisme català a través de les pel·lícules de Pons acompanyades del testimoni dels seus companys d’aventures. 

_SESSIÓ NATURA I MUNTANYA. Després de l’èxit de la primera edició, aquest any es presenta com una de les principals apostes. La sessió reuneix les produccions que deixen de banda els esports i posen el focus en la natura, l’etnografia i la cultura de muntanya. La programació comptarà amb un total d’11 pel·lícules especialitzades.