Es presenten les obres finalistes del Premi BBVA de Teatre 2021

  • Els espectacles finalistes són Suicide Notes de la Cia. Marc Caellas & David G. Torres; Orbital de la Cia. Farrés Brothers; Vaig ser pròsper de la Cia. Projecte Ingenu; Una galaxia de luciérnagas d’El Maldà i Ramon de la Cia. Eòlia I+D
  • El Premi al millor espectacle teatral és una gira per diversos teatres de Catalunya, incloent-hi la participació al Festival Temporada Alta 2021, valorada en 20.000 euros
  • Les obres finalistes es representaran durant els mesos d’abril i maig a Tàrrega, Calldetenes, Martorell, Bescanó i Igualada. L’espectacle guanyador es farà públic el mes de juny en una gala que tindrà lloc a L’Atlàntida Centre d’Arts Escèniques d’Osona, a Vic

 

16 de febrer de 2021.- La vint-i-unena edició del Premi BBVA de Teatre ha batut el rècord amb més d’un centenar de propostes teatrals presentades procedents de companyies d’arreu de Catalunya. Avui s’han presentat en roda de premsa online els projectes que el jurat ha seleccionat com a finalistes: Suicide Notes de la Cia. Marc Caellas & David G. Torres; Orbital de la Cia. Farrés Brothers; Vaig ser pròsper de la Cia. Projecte Ingenu; Una galaxia de luciérnagas d’El Maldà i Ramon de la Cia. Eòlia I+D.

L’espectacle Vaig ser pròsper, de la Cia. Projecte Ingenu, que va quedar finalista la passada edició però no va poder representar-se a causa de la pandèmia, forma part de les finalistes d’enguany de forma excepcional.

El Premi BBVA de Teatre 2021, convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC), amb el suport de BBVA, té per objectiu donar suport a la creació teatral i incentivar l’ofici teatral.

A la presentació de finalistes Joan Carles Gallego, director de zona de BBVA a Barcelona, ha reconegut que “la pandèmia ha afectat pràcticament tots els sectors en major o menor grau, però no se’ns escapa que la cultura ho ha patit de ple”. Ha afegit que ‘BBVA ha volgut estar al costat del teatre atorgant un any més aquest premi, que es materialitza en representacions teatrals arreu del territori per a la companyia guanyadora, perquè no hi ha millor premi que mantenir viva la cultura”.

Per la seva banda, Belén Latorre, directora de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, ha remarcat que “el nombre d’obres presentades al premi demostra que el teatre segueix més viu que mai, i que premis com aquest continuen sent necessaris per incentivar i donar oportunitats als professionals del nostre país”. 

 

Obres finalistes i dates de les representacions

Durant els mesos d’abril i maig, els cinc espectacles finalistes del Premi BBVA de Teatre 2021 es representaran a diversos teatres de Catalunya:

  • Suicide Notes de la Cia. Marc Caellas & David G. Torres

Dimecres 28 d’abril, a les 20 h

Teatre Ateneu de Tàrrega

 

  • Orbital, de la Cia. Farrés Brothers

Dissabte 1 de maig, a les 19 h

Auditori Teatre Calldetenes

 

  • Vaig ser pròsper, de la Cia. Projecte Ingenu

Diumenge 2 de maig, a les 19 h

El Progrés de Martorell

 

  • Una galaxia de luciérnagas, d’El Maldà

Dissabte 8 de maig, a les 20.30 h

Teatre de Bescanó

 

  • Ramon, de la Cia. Eòlia I+D

Diumenge 9 de maig, a les 19 h

Teatre L’Aurora d’Igualada

 

Podeu accedir al vídeo resum de les obres finalistes en el següent enllaç:

https://vimeo.com/512856738  

L’obra guardonada amb el Premi BBVA de Teatre al Millor Espectacle Teatral 2021 serà premiada amb una gira valorada en 20.000 euros. L’espectacle guanyador es programarà en diferents teatres de Catalunya, incloent la participació al festival Temporada Alta 2021.

Al mes de juny tindrà lloc la gala de lliurament de premis a L’Atlàntida de Vic, on es donarà a conèixer l’espectacle guanyador.

En el marc de la pròpia gala, l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) participa també al certamen concedint una menció especial a la millor interpretació i a la millor direcció dels espectacles finalistes. Així mateix, es tornarà a fer un reconeixement especial a una trajectòria professional.

 

Un jurat format per professionals de les arts escèniques

El jurat d’aquesta 21a edició està format per l’actriu, Mireia Aixelà; la representant de l’AADPC i actriu, Ariadna De Guzman; el programador de L’Atlàntida de Vic, Ramon Ferrer; la representant de Temporada Alta, Laura Iglesias i el director del Premi BBVA de Teatre, Joan Roura.

 

Sobre el Premi BBVA de Teatre

El Premi BBVA de Teatre és una plataforma de suport a la creació teatral i a la difusió del teatre professional, en qualsevol dels gèneres o estils, adreçat a companyies teatrals.

El projecte neix al 2001 com a iniciativa de l’Obra Social de l’antiga Caixa Manlleu per donar suport a les companyies de teatre amateur. A partir del 2010, s’obre als professionals del sector i aposta per les companyies emergents.

 

Historial de guanyadors

2020 – Accions de resistència, Cia. Susanna Barranco

2019 – Laika, Cia. Xirriquiteula Teatre

2018 – Wohnwagen, Col·lectiu VVAA

2017 – L’empestat, Indi Gest

2016 – Psicosi de les 4:48, Cia. The Three Keatons

2015 – La Caputxeta Galàctica, Cia. Insectotròpics

2014 – Harket (protocolo), PanicMap proyectos escénicos

2013 – Hotot, Cia Cascai Teatre

2012 – Enchanté, Cia Divinas

2011 – El Mal Menor, Los Corderos, SC

2010 – Tots soms pops, Sismica d’espectacles

2009 – Federic…a, Tràfec-teatre

2008 – Estrelles en un cel de matinada, Acte quatre

2007 – El Coronel Ocell, Quatre per quatre

2006 – La tràgica història de Klown Lear, Natural klown Lear

2005 – L’Hostalera, la guarderia teatre

2004 – Amadeus, Casal Familiar Recreatiu

2003 – L’espera, Ens de nos M. 629 07 28 91

2002 – Fer un cafè, grup Abac produccions

2001 – El cant de la balena abandonada, Teatre humil