Es renova el patronat de la Fundació Antigues Caixes Catalanes

  • Maria Siuraneta, gerent de COAMB, i Francesc Marco-Palau, representant de Fundació Congrés Cultura Catalana, s’incorporen al patronat de la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC)

 

  • El patronat de la Fundació creada el 2013 es renova per enfortir arreu del territori l’obra social, cultural, educativa i mediambiental de les antigues caixes d’estalvi catalanes

 

  • Al 2022, la FACC va organitzar 75 activitats i va arribar a 51.120 beneficiaris.

 

2 de març de 2023

El Patronat de la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC), compost per representants de les fundacions de les antigues caixes de Manlleu, Sabadell i Terrassa, així com del món cultural i social a Catalunya, incorpora dos nous membres. 

D’una banda el nou representant de la Fundació Congrés Cultura Catalana, l’historiador Francesc Marco-Palau, que ha renovat per l’entitat com a patrona per als propers cinc anys, i el Col·legi  d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB), representat per Maria Siuraneta, ambientòloga i gerent de l’entitat,  que s’incorpora com a nou patró de la FACC. 

Aquests canvis venen després de 10 anys de la seva creació al 2013 per enfortir arreu del territori l’obra social i cultural de les antigues caixes d’estalvi catalanes, així com per avançar en temes de sostenibilitat mediambiental, tant de l’activitat pròpia de la fundació, com de programes de sensibilització, especialment de respecte al medi ambient. 

 

El patronat

El Patronat de la FACC està compost per les Fundacions de les antigues caixes de Manlleu, Sabadell i Terrassa, així com Càritas Catalunya, Fundació Congrés Cultura Catalana i COAMB. 

Així doncs, el patronat actual està conformat per:

Fundació Antiga Caixa Terrassa – Jaume Ribera

Fundació Antiga Caixa Sabadell – Josep Ma. Manyosa

Fundació Antiga Caixa Manlleu – Miquel Torrents

Fundació Congrés Cultura Catalana – Francesc Marco-Palau

Càritas Catalunya – Francesc Roig

COAMB – Maria Siuraneta

Christian Terribas – independent          

 

Francesc Marco-Palau (Tarragona, 1989)

Doctor en Història per la UAB.  Articulista de premsa i opinador en diversos mitjans de comunicació, també és autor de 6 llibres d’història del segle XX. Secretari de la Fundació Congrés de Cultura Catalana, és membre de l’Executiva de Plataforma per la Llengua i patró de la Fundació Vincle i del Memorial per la Pau Josep i Liesel Vidal. L’any 2021 va ser nomenat per la Generalitat de Catalunya com a comissari de l’Any Palau Ferré, per commemorar el centenari del naixement del pintor cubista.

 

Maria Siuraneta (Lleida, 1982) 

Llicenciada en Ciències Ambientals per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Grau en Dret per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Màster en direcció de la producció, Green Belt i diversos postgraus en gestió ambiental empresarial i legislació ambiental de la UPF.

Gerent del Col·legi Oficial d’Ambientòlegs i Ambientòlogues de Catalunya. Col·laboradora amb les universitats que imparteixen Ciències Ambientals en les tasques d’assessorament laboral.

Trajectòria professional que combina l’àmbit de la gestió ambiental empresarial i l’emprenedoria en projectes de base ambiental.

Membre de diverses entitats i cooperatives que treballen per l’economia del bé comú.

 

75 activitats arreu de Catalunya i 51.120 beneficiaris, al 2022

Al 2022, la FACC va organitzar 75 activitats arreu de Catalunya i va arribar a 51.120 beneficiaris. Entre elles, l’organització o participació de nou premis culturals, educatius i mediambientals adreçats a professionals, per fomentar el talent i difondre les seves obres, així com activitats paral·leles per potenciar aquests premis i arribar a més indrets i persones de Catalunya.

 

10 anys preservant l’activitat social de les antigues obres socials, i adaptant-se als nous reptes socials 

Promoure el talent, l’educació i el progrés social és el principal objectiu de la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) que, coincidint amb el desè aniversari de la seva creació -el 2013-, amplia el seu Patronat per tal de reforçar el compromís de la institució amb els quatre àmbits d’actuació que conformaven les antigues obres socials de les caixes d’estalvis: cultural, educació, medi ambient i social-assistencial. 

A la darrera reunió de patronat, la fundació que presideix Jaume Ribera i dirigeix Belén Latorre, va aprovar la renovació parcial dels seus òrgans de govern. 

Avui, la FACC, amb el suport de BBVA, i la col·laboració d’associacions i entitats professionals de Catalunya, no solament ha mantingut el llegat històric d’una part de l’obra social de les antigues Caixa Sabadell, Caixa Terrassa i Caixa Manlleu, sobretot Premis culturals, sinó que a més n’ha creat de nous i també diverses activitats paral·leles, amb l’objectiu de fomentar el talent de joves professionals i fer-ne difusió. 

La FACC convoca fins a nou premis de referència en diverses disciplines artístiques i llarga trajectòria com el Premi BBVA Sant Joan de Literatura -dotat amb 35.000€ (43 edicions), el Concurs BBVA de Dibuix Escolar per a escoles, orientat a valors i al respecte al medi ambient (42 edicions),  el Premi BBVA de Teatre (22 edicions), o el Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra (14 edicions), el Premi BBVA de Música al Talent Individual (7 edicions) que es va crear ja com a FACC amb l’Associació de Conservatoris de Catalunya o el Premi BBVA d’Innovació en Sostenibilitat Mediambiental per a pimes i autònoms (3 edicions), o altres relacionats amb l’associacionisme cultural o el cinema de muntanya (Festival BBVA de Cinema de Muntanya). 

Al 2022, es va crear adaptat als nous temps, la Biennal d’Arts Visuals Ricard Camí, coorganitzat amb la Fundació Lluís Coromina. Un Premi que compta amb el segell de bones pràctiques de la PAAC (Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya). 

En l’actualitat i des dels seus inicis el 2013, manté un acord de col·laboració amb BBVA Catalunya, que li permet portar a terme la majoria d’activitats que realitza.