El 39è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana queda desert

Imatge Premi BBVA Sant Joan
  • Enguany optaven al premi 45 obres de diferents gèneres de prosa literària.
  • Després de fer-ne les oportunes deliberacions, el jurat ha decidit, per majoria, no adjudicar el premi en aquesta edició.
  • El Premi està convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i compta amb el suport de BBVA.

 

El jurat del 39è Premi BBVA Sant Joan, després de fer-ne les oportunes deliberacions ha decidit, per majoria, no adjudicar el premi a cap dels 45 originals que enguany optaven al guardó.

La decisió del jurat es fonamenta en el dret de no adjudicar el premi que li atorguen les seves bases, que determinen el procediment per arribar al veredicte: “El jurat segueix el procediment de votacions successives fins a obtenir una majoria de vots a favor d’una obra determinada, que esdevé la guanyadora. Si el jurat creu, tanmateix, que cap de les obres presentades no assoleix la qualitat mínima per ser publicada com a Premi, aquest pot no ser adjudicat. En cap cas el premi es fracciona.”

Amb tot, reconeix els mèrits parcials d’algunes de les obres que han passat a la deliberació final. Entre les 45 obres rebudes a concurs enguany han predominat les novel·les, amb trenta-sis originals, seguides de cinc reculls de narracions, dues memòries, un llibre de viatges i un dietari.

Aquesta és la cinquena ocasió en què el jurat declara no adjudicat el premi al llarg dels seus 39 anys d’història. Amb anterioritat van quedar desertes les edicions dels anys 1987, 1991, 2002 i 2007.

Actualment, el Premi està convocat i organitzat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i compta amb el suport de BBVA.

 

El jurat i la dotació

El jurat del 39è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana l’han format Jordi Coca, Pere Gimferrer, Giuseppe Grilli, Gemma Lienas (com a guanyadora de la darrera edició) i Carme Riera. En qualitat de secretari sense vot, ha actuat el director de la Fundació 1859 Caixa Sabadell, Joan Carles Sunyer.

La dotació del premi era de 35.000 euros lliures d’impostos atorgats per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, i a banda dels drets d’autor de l’edició comercial que hagués anat a càrrec d’Edicions 62 en cas d’haver-se adjudicat. Aquest fet fa que el Premi BBVA Sant Joan sigui un dels més ben dotats de les lletres catalanes.

 

Un premi independent amb 39 anys d’història

El 2019 el Premi BBVA Sant Joan ha arribat a la 39a edició. El guardó va ser creat per l’Obra Social de Caixa Sabadell al 1981, en un moment en que la literatura catalana vivia una empenta renovada pels nous temps històrics. En els darrers anys la Fundació Antigues Caixes Catalanes convoca el premi, mantenint viva la finalitat que l’inspirà: fomentar l’escriptura i la lectura en català.

Amb una composició evolutiva i sota el criteri de la continuïtat, el jurat del premi sempre ha estat format per persones de reconeguda solvència en el món de les lletres, i ha actuat amb un rigor que ha situat en primer terme la qualitat literària i la varietat de registres.

El guardó és un dels pocs de la seva categoria i dotació que admet obres de les diferents modalitats de prosa literària (novel·la, narració, relat de viatges, memòries, biografia, diari, etc.), inèdites i escrites en llengua catalana, independentment de quina sigui la nacionalitat o residència de l’autor.

A més de la convocatòria del premi, també s’aposta per donar major impuls a les obres guanyadores amb l’activitat ‘Avui també és Sant Joan’, promoguda per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA, i que enguany arriba a la sisena edició.

La seva finalitat és acostar el premi als lectors d’arreu de Catalunya, a través de les Biblioteques Públiques, d’una manera original i innovadora:  per mitjà de converses entre escriptors guardonats en els darrers anys amb el premi i psicòlogues expertes, en les quals parlen de valors i emocions universals a partir dels arguments de les respectives obres guardonades amb el Premi BBVA Sant Joan.

Paral·lelament, amb l’objectiu de divulgar la literatura en català i fomentar la lectura arreu de Catalunya, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA participen a les activitats que anualment s’organitzen dins de La Setmana del Llibre en Català. A la darrera edició s’hi va presentar l’obra guanyadora del Premi BBVA Sant Joan 2018, i es va facilitar l’adquisició de llibres a diverses biblioteques públiques del territori.