COSMOS QUARTET, guanyador del 13è Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra

  • La gala de lliurament de premis ha tingut lloc aquest vespre, 16 de novembre, al Centre Cultural Terrassa.
  • El quartet de corda COSMOS Quartet ha rebut el Primer Premi, consistent en una gira de 5 concerts per tot Catalunya valorada en 20.000 euros.
  • Trio DA VINCI i Trio PEDRELL, trios de violí, violoncel i piano, han rebut el segon premi ex aequo.
  • S’ha atorgat, excepcionalment, un Premi a la Millor Interpretació de Música Contemporània per al quartet de flautes travesseres NEUMA Quartet.
  • El Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra està convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA CX.

 

Dels quatre finalistes de la 13a edició del Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra, el Primer Premi ha estat per al quartet de corda Cosmos Quartet. Els dos trios per a violí, violoncel i piano, Trio Da Vinci i Trio Pedrell, han rebut el segon premi ex aequo; i, de forma excepcional, s’ha atorgat el Premi a la Millor Interpretació de Música Contemporània al quartet de flautes travesseres Neuma Quartet.

Aquest Premi, que va ser instituït l’any 1992 per l’Obra Social de Caixa Terrassa i vol retre un homenatge a la soprano lírica terrassenca Montserrat Alavedra i Comas, està convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA CX, i compta amb la col·laboració de la Fundació Antiga Caixa Terrassa i d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa.

És un dels 9 Premis que la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb BBVA CX, porta a terme en temàtiques tan diverses com la literatura, el teatre, la música, el dibuix i la pintura, el circ i el cinema de muntanya amb l’objectiu d’ajudar en la difusió i projecció dels professionals i estendre la cultura arreu de Catalunya.

 

20.000 euros per al guanyador en una gira de 5 concerts arreu de Catalunya

El grup guanyador, Cosmos Quartet, ha rebut 20.000 euros com a retribució d’una gira de 5 concerts que se celebraran a diferents espais referents de tot Catalunya, L’Auditori de Barcelona, l’Espai Ter de Torroella de Montgrí, el Museu Pau Casals d’El Vendrell, l’Enric Granados de Lleida i l’Auditori del Conservatori del Liceu. També podrà gaudir d’un enregistrament en vídeo a la Sala de la Música del Museu Pau Casals.

El jurat va decidir per unanimitat donar el primer premi a Cosmos Quartet per la seva elegància, precisió, musicalitat, solidesa i cohesió, a més de les excel·lents qualitats individuals.

El segon premi, Trio Da Vinci i Trio Pedrell, obtindran una gira de 2 concerts cada grup retribuïts per Joventuts Musicals de Catalunya que formaran part de la Xarxa de Músiques, segons els honoraris vigents.

Neuma Quartet, ha rebut el Premi a la Millor Interpretació de Música Contemporània, que consisteix en un concert dins del Cicle de Música de Marata (Vallès Oriental).

Per al primer i segon premi, l’Escola Superior de Catalunya (ESMUC), oferirà un “Pla de Mentoring i Promoció”.

Les formacions finalistes:

 

COSMOS QUARTET

Helena Satué Cuixart, violí

Bernat Prat Sabater, violí

Lara Fernández Ponce, viola

Oriol Prat Sabater, violoncel

Trio DA VINCI

Maria Florea Sitjà, violí

Marion Platero, violoncel

Àlex Ramírez Gama, piano

Trio PEDRELL

Christian Torres González, violí

Jordi Humet Alsius, piano

Ferran Bardolet Rifà, violoncel

Quartet NEUMA

Estela Córcoles López, flauta travessera

Alejandra Villalobos Cortés, flauta travessera

Anna Pujol Contreras, flauta travessera

Raquel Díaz Esquiva, flauta travessera

 

Les proves es van realitzar al Conservatori de Música de Terrassa i al Centre Cultural Terrassa els dies 10 i 11 de novembre (proves semifinals i final).

Prèviament, divendres 9 de novembre, va tenir lloc al Raval de Montserrat de Terrassa l’acte inaugural amb actuacions dels estudiants de música de cambra de l’EMM-Conservatori de Terrassa. Aquesta activitat va ser oferta per l’Escola Municipal-Conservatori de Terrassa i l’Ajuntament de Terrassa.

La gala de lliurament de premis ha estat aquest vespre a les 20 h al Centre Cultural Terrassa on s’ha produït l’entrega del 13è Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra, i han tingut lloc les actuacions dels joves talents, guanyadors del Premi al Talent Individual, Ot Ortega Travé, pianista del Conservatori de Música dels Pirineus; Alba Garcia Torres, saxofonista de l’EMM-Conservatori de Terrassa; Laia Barberà de Luna, arpista del Conservatori Municipal de Música de Barcelona; i Kebyart Ensemble guanyadors ex aequo del 12è Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra 2016.

En la present edició, la directora artística ha estat la Sra. Rosa M. Ribera, i el jurat ha estat format per personalitats de reconegut prestigi en el panorama musical català: el director d’orquestra i de cors Jordi Casals, que ha actuat com a president, la directora coral Glòria Coma, el flautista Claudi Arimany, la pianista Alba Ventura i el violoncel·lista Lluís Heras que van actuar com a vocals. Antoni Amorós, representant d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals, ha estat el secretari del jurat.

 

Sobre el Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra

El Premi té per objectiu ajudar als joves músics (estudiants dels darrers cursos de grau superior o músics ja titulats) en la seva projecció professional.

Els grups havien de constar d’un mínim de tres músics, instrumentals o vocals, i un màxim de nou, i la mitjana d’edat dels components de cada grup no podia superar els 35 anys.

Cada grup va aportar un mínim de quatre obres completes que havien d’incloure: dues obres del s.XX o XXI, una obra del S.XIX, i una obra de lliure elecció. Una de les obres havia de ser d’autor català.

 

Un Premi amb història i 15 grups premiats

Des de que es va instituir el premi l’any 1992, 15 grups de cambra han estat guardonats i alguns d’ells han tingut una extraordinària projecció i s’han convertit en referents en el món de la música de cambra:

 

2018: Cosmos Quartet

2016: Trio Camilli i Kebyart Ensemble (Ex aequo)

2012: Trio Rodin

2010: Trio Metamorfosis

2008: Quixote Quartet

2006: Vortex Temporum Ensemble

2004: LOM Piano Trio

2002: Trio Ancor i Utopia Ensemble (Ex aequo)

2000: Quartet de vent Quatre Vents

1998: Quartet Casals

1996: Trio Alzugaray

1994: Quintet de vent Haizea

1992: Trio Novalis

 

Sobre la soprano Montserrat Alavedra

Nascuda a Terrassa l’any 1945. Soprano lírica formada musicalment a Barcelona (amb Genoveva Puig, Jordi Albareda i Jaume Francesc Puig), Madrid (Lola Rodríguez Aragón i Marimí del Pozo) i al Mozarteum de Salzburg, Àustria (Liselotte Egger, Viorica Ursuleac i Paul Schilhawsky).

Montserrat Alavedra començà la seva carrera internacional als vint-i-tres anys cantant Oratoris de Bach i Haendel al costat d’artistes ja consagrats. Ben aviat fou reconeguda com una excel·lent intèrpret de Lieder i per l’originalitat de repertori dels seus recitals.

Va realitzar gires per Canadà i Estats Units i va debutar a Nova York i a Viena amb èxit de públic i crítica musical, i va fer els primers enregistraments discogràfics per la BBC. També va participar en nombrosos festivals tant a Anglaterra com a Barcelona.

El seu repertori era extensíssim en el camp de la Música de Cambra, Simfònica i Òpera. Li foren encomanades importants estrenes a Europa i als Estats Units, on últimament residia. Era professora de cant a la Universitat de Washington a Seattle.

Montserrat Alavedra morí a Barcelona el dia 4 d’abril de 1991 a l’edat de 45 anys.

Té editats deu discos i nombrosos enregistraments per a la televisió i ràdio.