Concedits els premis del Concurs BBVA de Dibuix Escolar 2015

  • El Concurs BBVA de Dibuix Escolar s’adreça als alumnes de primària i d’educació especial de Catalunya.
  • El concurs està convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) i el BBVA.
  • L’acte de lliurament de premis va tenir lloc el 9 de maig al Centre Cultural Terrassa.

 

Alumnes de primària i d’educació especial d’escoles d’arreu de Catalunya han participat en la 34a edició del Concurs BBVA de Dibuix Escolar, que té la finalitat de contribuir a desenvolupar habilitats i capacitats dels infants en el camp del dibuix i la il·lustració, i fomentar, a la vegada, l’interès per la lectura. Els treballs premiats serveixen per il·lustrar un nou llibre de contes de la col·lecció “Concurs de Dibuix Escolar”.

El concurs és convocat anualment per la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) i el BBVA, en col·laboració amb la Fundació Antiga Caixa Terrassa, i s’inclou dins del programa d’acció social que duen a terme en col·laboració les dues entitats pel conjunt del territori català. En concret, aquesta programació conté una línia específica de certàmens culturals en els àmbits de la literatura, el teatre, la pintura i el dibuix escolar.

 

Seleccionats 432 dibuixos per a la fase final

En aquesta nova edició del Concurs BBVA de Dibuix Escolar, s’han presentat escoles de tot el territori català. Dels dibuixos realitzats pels alumnes participants, se n’han seleccionat 432, en un procés que han dut a terme les pròpies escoles. Aquests dibuixos han entrat en la fase final del concurs, en què un jurat composat per un representant de la Fundació Escola Municipal d’Arts i Oficis d’Olesa de Montserrat, un representant de l’Escola d’Art d’Olot, un representant de l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona, un representant de l’Escola Municipal d’Art de Terrassa, un representant de l’Editorial Mediterrània, i un representant de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i del BBVA han procedit a la selecció dels dibuixos guanyadors.

 

Una quarantena de premis per a les diferents categories

En total, s’han concedit 41 premis, entre primers, segons i tercers en les dues categories establertes d’alumnes entre 6 i 12 anys (una per als cursos de 1r, 2n i 3r de primària, i l’altra, per als cursos de 4t, 5è i 6è) i 5 accèssits, dels quals 4 han estat per centres d’educació especial.

Els nens guanyadors han obtingut com a premis el diploma acreditatiu, un lot de pintura amb cavallet, tela, jocs de pinzells i pintures, i el llibre il·lustrat del concurs.

Les escoles guanyadores obtenen un premi en funció dels reconeixements obtinguts pels seus alumnes i per la tasca pedagògica realitzada. Per 1 o 2 alumnes premiats: 400€; per 3 o 4 alumnes premiats: 600€ i per 5 o més alumnes premiats: 800€.

 

Sis contes de valors universals:

la pau, el respecte per la natura, les creences, les diferències entre persones, els drets i la solidaritat.

En aquest 34è concurs, els escolars s’han hagut d’inspirar en sis contes de catalans universals cedits per l’Editorial Mediterrània, il·lustrats per Pilarín Bayés, Pere Joan i Àngel Sauret. Són els següents:

Els infants tenim drets!, basat en el llibre Això són els drets dels infants (1998), escrit per Jordi Cots i Montserrat Cusó i il·lustrat per Pilarín Bayés.

Protegim la natura, basat en el llibre Un bon començament. Una ciutat més habitable en un món més sostenible (1997), escrit per Teresa Franquesa i il·lustrat per Pere Joan.

Les diferències ens enriqueixen, basat en el llibre Som iguals, som diferents (2000), escrit per Núria Vives i il·lustrat per Pere Joan.

Defensem la pau, basat en el llibre Això és la Cultura de la Pau (2001), escrit per Antoni Soler i il·lustrat per Pere Joan.

Creiem en déus diferents, basat en el llibre Quan les religions dialoguen (2004), escrit per Francesc Rovira i il·lustrat per Àngel Sauret.

Som solidaris amb els malalts, basat en el conte “Sempre cinc” de Jaume Roca del llibre Contes de malalties (2014), il·lustrat per Pilarín Bayés.

 

Lliurament de premis al Centre Cultural Terrassa

L’acte de lliurament de premis es va celebrar el dissabte dia 9 de maig al Centre Cultural Terrassa, de la Fundació Antiga Caixa Terrassa. La sessió va comptar amb l’assistència de la Regidora d’Educació de l’Ajuntament de Terrassa, la Sra. Elena Dinarès, representants de la FACC, del BBVA, i tots els nens i nenes premiats amb els seus familiars i professors, que van venir procedents d’una vintena de poblacions de diferents punts de Catalunya.

Els treballs premiats han servit per il·lustrar un nou llibre de la col·lecció “Concurs de dibuix escolar”. Així mateix, entre el 9 i l’11 de maig, els dibuixos guanyadors s’han exposat al públic en una mostra presentada al vestíbul del Centre Cultural. En aquesta línia, està previst que, tant els dibuixos guanyadors com els presentats a la final per les escoles, siguin exposats a oficines de BBVA de les poblacions de les escoles participants.