Arriba a Terrassa el 14è Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra

  • Les audicions se celebraran a l’Escola Municipal de Música-Conservatori de Terrassa, del 12 al 14 de març
  • La gala de lliurament tindrà lloc el dijous 18 de març a les 19 h al Centre Cultural Terrassa, i es podrà seguir en directe per Terrassadigital.cat
  • El primer premi consisteix en una gira de 5 concerts a espais referents de Catalunya durant l’any 2021, valorada en 20.000 euros
  • El Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra està convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA, i en l’organització compta amb la col·laboració dels Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa i de la Fundació Antiga Caixa Terrassa

 

10 de març del 2021 – Un total de 7 formacions de música de cambra participaran a les audicions del 14è Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra.

El Premi que estava previst celebrar-se a la tardor del 2020, es va ajornar per motius de la pandèmia, i se celebrarà del 12 fins el 18 de març de 2021 sota estrictes mesures de seguretat i seguint les indicacions de les autoritats sanitàries.

El Premi s’adreça a joves músics estudiants de grau superior i professionals del sector, amb l’objectiu d’ajudar-los en la seva projecció professional.  

La formació musical guardonada amb el primer premi rebrà 20.000 euros com a retribució de cinc concerts a diferents espais referents de tot Catalunya durant el 2021: Palau de la Música (Petit Palau), Festival de Torroella de Montgrí, Auditori Pau Casals o bé “Cicle de Música als Jardins” d’El Vendrell, Auditori Enric Granados de Lleida i Auditori del Conservatori del Liceu.

A més a més rebrà un enregistrament en vídeo a la Sala de la Música del Museu Pau Casals.

El grup guardonat amb el segon premi rebrà com a premi quatre concerts dins de la “Xarxa de Músiques” de Joventuts Musicals de Catalunya.

Ambdós grups guardonats també rebran un coaching amb els professionals docents del màster “Management i Producció Musical” ofert per l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).

El Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra està convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) amb el suport de BBVA, i compta en l’organització amb la col·laboració dels Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa i de la Fundació Antiga Caixa Terrassa. 

“Ens hagués agradat omplir la ciutat de Terrassa amb música de Cambra, tot recordant la lírica Montserrat Alavedra, però tot i que enguany no fem l’acte d’inauguració, estem satisfets de tirar endavant una nova edició i donar a conèixer el gran talent musical que hi ha a Catalunya”, explica Belén Latorre, directora de la Fundació Antigues Caixes Catalanes.

“La crisi provocada per la Covid19 està afectant a molts sectors, un dels més castigats el cultural. Pensem que la cultura, i la música especialment que tant ens ha acompanyat en moments de complexitat com els que estem vivint encara, continuen necessitant del nostre suport”, continua Carles Soteres, Director de Zona de BBVA a Terrassa.

 

Audicions del 12 al 14 de març i gala de lliurament de premis, el 18 de març al Centre Cultural Terrassa

El Premi s’iniciarà amb tots els protocols de seguretat a l’EMM-Conservatori de Terrassa. Les proves eliminatòries tindran lloc divendres 12 de març de 15.30 a 20 h, i les semifinals i final seran el dissabte 12 i diumenge 13 de març de 15 a 20 h a l’Auditori Municipal de Terrassa.

El dijous 18 de març a les 19 h al Centre Cultural Terrassa tindrà lloc l’acte de lliurament de premis, on es donarà a conèixer el grup guanyador del 14è Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra d’entre els finalistes.

Durant l’acte es podrà gaudir de les actuacions de Cosmos Quartet, darrer guanyador del Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra 2018, i de Mar Gimferrer, violoncel·lista, i guanyadora d’una de les categories l’edició 2019 del Premi BBVA de Música al Talent Individual.

La gala serà retransmesa en directe per Terrassadigital.cat.

 

Grups participants a la 14a edició

Un total de 7 formacions de música de cambra catalanes participaran a les audicions del 14è Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra.

  • Litore Quartet (saxòfon soprà, saxòfon alt, saxòfon tenor i saxòfon baríton)
  • Quartet Vivancos (violí, violí, viola i violoncel)
  • Tempus Trio (piano, violí i violoncel)
  • Delia Quartet (saxòfon soprà, saxòfon alt, saxòfon tenor i saxòfon baríton)
  • Trio Da Vinci (violí, violoncel i piano)
  • Quartet Atenea (violí, viola, violí i violoncel)
  • Trio Artz (piano, clarinet i violí)

 

Un jurat format per personalitats de reconegut prestigi en el panorama musical

El jurat d’aquesta 14a edició està format pel director d’orquestra i cors, Jordi Casals, que actuarà com a president; el pianista i compositor, Albert Guinovart; la violista, Anna Puig; la clarinetista, Laura Ruiz i el violoncel·lista, Lluís Heras.

 

Sobre el Premi

El Premi, que se celebra de forma biennal, va ser instituït l’any 1992 per l’Obra Social de Caixa Terrassa amb la col·laboració d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa, i vol retre un homenatge a la soprano lírica terrassenca Montserrat Alavedra i Comas.

Al Premi es poden presentar grups de cambra d’un mínim de tres músics, instrumentals o vocals; i un màxim de nou, i s’admetrà la presència de director/a si la formació ho considera necessari. L’edat mitjana dels components del grup no podrà superar els 35 anys.

 

Sobre la soprano lírica terrassenca Montserrat Alavedra

Va néixer a Terrassa l’any 1945. Soprano lírica formada musicalment a Barcelona (amb Genoveva Puig, Jordi Albareda i Jaume Francesc Puig), Madrid (Lola Rodríguez Aragón i Marimí del Pozo) i al Mozarteum de Salzburg, Àustria (Liselotte Egger, Viorica Ursuleac i Paul Schilhawsky).

Començà la seva carrera internacional als vint-i-tres anys cantant Oratoris de Bach i Haendel al costat d’artistes ja consagrats. Ben aviat fou reconeguda com una excel·lent intèrpret de Lieder i per l’originalitat de repertori dels seus recitals.

Va realitzar gires per Canadà i Estats Units i va debutar a Nova York i a Viena amb èxit de públic i crítica musical, i va fer els primers enregistraments discogràfics per la BBC. També va participar en nombrosos festivals tant a Anglaterra com a Barcelona.

El seu repertori era extensíssim en el camp de la Música de Cambra, Simfònica i Òpera. Li foren encomanades importants estrenes a Europa i als Estats Units. Era professora de cant a la Universitat de Washington. Té editats deu discos i nombrosos enregistraments per a la televisió i ràdio.

Montserrat Alavedra morí a Barcelona el dia 4 d’abril de 1991 a l’edat de 45 anys.

 

Les dades

14è Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra

Audicions eliminatòries: divendres 12 de març a l’Escola Municipal de Música-Conservatori de Terrassa, de 15.30 a 20h (no obertes al públic)

Audicions semifinals i final: dissabte 13 i diumenge 14 de març de 15 a 20 h a l’Auditori Municipal de Terrassa (obertes al públic)

Acte de lliurament de premis: dijous 18 de març, a les 19 h al Centre Cultural Terrassa

Més informació: www.fcaixescatalanes.cat

Contacte: premialavedra@gmail.com