La Sardina Music, Contacontes per telèfon, i Streaming Immersiu en directe, projectes guanyadors del Premi CoronaCultura

  • Les entitats premiades han estat l’Associació Cultural La Sardina, la Llibreria El Genet Blau i l’Associació La Ira Teatro (Sala Fènix)
  • 86 projectes culturals d’àmbits tan diversos com la música, les arts escèniques, la literatura, arts visuals, audiovisuals i pluridisciplinars, optaven al Premi.
  • El Premi està convocat i organitzat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA

 

26 de novembre de 2020 – Amb el lema “Ens movem per la cultura” i fent un recorregut pel territori català, avui s’han donat a conèixer els tres projectes guanyadors del Premi CoronaCultura. Uns premis que van néixer de la mà de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA amb l’objectiu de reconèixer la innovació i l’adaptació de moltes empreses, entitats, equipaments i professionals que durant tots aquests mesos han generat noves propostes culturals.

L’Associació Cultural La Sardina, que va néixer en ple confinament, ha estat guardonada amb el Primer Premi pel projecte La Sardina Music, dotat amb 5.000 euros. Un projecte que ha posat en valor la música i els seus professionals i ha vetllat per promoure la interacció entre artistes, actors de la indústria musical i el seu públic, tot creant formats de trobada en petit format.

Els altres dos premiats que rebran 3.000 i 2.000 euros respectivament, són la Llibreria El Genet Blau, pel projecte Contacontes per telèfon  i l’Associació La Ira Teatro (Sala Fènix) pel projecte Streaming Immersiu en directe. 

El lliurament de premis s’ha fet a través del canal Youtube de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i ha estat conduït per la periodista i cantautora Clara Sánchez-Castro, que ha viatjat per Catalunya per donar tres bones notícies a les tres entitats premiades.

 

86 propostes culturals d’arreu de Catalunya i 10 finalistes

D’entre les 86 propostes presentades, els projectes guanyadors van quedar finalistes juntament amb:

Conscious Dance Festival, de l’Associació La Camerata;

Creació des de casa: plans del món des de la finestra, de l’ Associació A Bao A Qu;

Lectures en ruta, tastet de confinament, de Tramoia Produccions Culturals SL;

Crònica d’un assaig mortal, de Germandat de Polinyà;

El Planeta dels Contes, de Fundació La Roda d’Accions Culturals i del Lleure;

Contes a 2m, de Tantàgora i;

La Sala Online, de Noemí Morales Padern | la-sala.online

El jurat format pel director del Palau de la Música, Joan Oller; el president de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, Àlex Casanovas; la directora de la Fundació Catalunya Cultura, Maite Esteve; el director de TRESC, Pepe Zapata; i la directora del Diari Ara, Esther Vera, van haver de fer diverses fases de selecció abans de reunir-se i avaluar els 10 projectes finalistes, tant per la qualitat com la diversitat de les propostes presentades.

El 31% de les propostes provenien de les arts escèniques, 23% de l’àmbit de música, 20% pluridisciplinars, 15% d’audiovisuals, 6% arts visuals i 5% literatura. Respecte a la procedència, 69 pertanyen a la província de Barcelona, 7 de Girona, 4 de Lleida,  1 de Tarragona i 1 de les Illes Balears.

També s’ha rebut una proposta de València i 3 de Madrid amb àmbit d’actuació a Catalunya.

 

Sobre els tres projectes guanyadors i la valoració del jurat

La Sardina Music, de l’Associació Cultural La Sardina (Barcelona). Primer premi.

L’Associació Cultural La Sardina va néixer al març de 2020, en ple confinament, amb l’objectiu de posar en valor la música i els seus professionals  i vetllar per promoure la interacció entre artistes, actors de la indústria musical i el seu públic i crear formats de trobada en petit format.

El projecte ha consistit en la realització de videotrucades de pagament per un preu simbòlic de 5 euros en grups reduïts de 30 persones amb músics durant 45 minuts, amb l’objectiu de donar suport als artistes i que poguessin seguir actuant. Durant les videotrucades el públic podia interactuar amb els artistes i fer preguntes.

Segons l’entitat, en el projecte La Sardina Music els artistes són les sardines i les videotrucades les llaunes, i el seu objectiu és que després de totes les actuacions que s’ofereixen de forma gratuïta a través de les xarxes socials es posés en valor la feina dels artistes i del sector cultural.

L’activitat s’adreçava al públic interessat en el sector cultural i la música, d’entre 16 i 60 anys i que fos usuari de les xarxes socials i plataformes virtuals. Per a l’Associació el gran repte va ser crear una associació amb totes les gestions que implica fer-ho, i la creació d’una nova iniciativa.

Segons el jurat, aquest projecte és mereixedor del primer premi “Per ser capaços de reinventar-se amb un projecte de qualitat, interactiu, capaç d’arribar a nous públics, a través d’un nou model de negoci que aconsegueix donar valor a la cultura i a la professió dels músics”.

 

Contacontes per telèfon, de la Llibreria El Genet Blau (Lleida). Segon premi.

Contacontes per telèfon és un projecte que va néixer el mateix dia que van tancar les biblioteques i en el moment que van haver d’anul·lar una activitat d’animació en la qual comptaven amb 30 famílies inscrites. Es tractava de traslladar l’escenari de la biblioteca al món virtual. Durant cinquanta-sis dies seguits, i des del primer dissabte, es van publicar contacontes als perfils d’Instagram i Facebook.

La Llibreria es va obrir al 2000, especialitzada en llibre antic, però a partir de 2005 va afegir llibres de literatura infantil i juvenil. A partir de l’any 2018 es va traspassar i actualment se centra en la literatura infantil i juvenil il·lustrada i realitza activitats d’animació lectora.

L’activitat anava adreçada a famílies amb infants de 2 a 12 anys però també ha arribat a personal docent, bibliotecaris i públic adult.

El Contacontes per telèfon ha superat les 140.000 visualitzacions i cada dia continua sumant seguidors. Aquesta acció ha suposat un canvi perquè de ser un espai físic va a passar a formar part del món virtual, i a partir d’aquesta iniciativa la llibreria esta creant un espai a la xarxa.

Segons el jurat, és mereixedor del segon premi, “Per la simplicitat i immediatesa amb què una llibreria singular va saber crear i mantenir durant 56 dies seguits, a través de la narració tradicional de contes amb qualitat literària, l’atenció i l’interès d’un públic cada cop més nombrós”.

 

Streaming Immersiu en Directe, de l’Associació La Ira Teatro (Sala Fénix) (Barcelona). Tercer premi.

Aquest projecte es creà amb l’objectiu d’oferir espectacles teatrals que es poguessin veure en streaming des de casa. No es tractava d’un enregistrament de l’obra sinó d’una representació en directe on la càmera simulava la mirada de l’espectador.

Els espectadors, quan compraven les seves entrades podien viure l’experiència com si estiguessin al teatre, començant des del carrer, entrant per la porta de la Sala Fénix, passant per taquilla i acomodant-se a una butaca de la primera fila.

Al final de l’actuació el públic podia interactuar amb els actors i les actrius a través d’un xat online. Els espectacles eren en directe, fugint de funcions enregistrades i retransmeses online.

L’acció anava adreçada a tots els públics. A més d’espectadors de Catalunya, les obres van arribar a públics procedents de tot el món (Japó, Argentina, Regne Unit, Portugal, Xile, etc.).

La Sala Fénix, situada a prop de la rambla del Raval, ofereix una programació teatral tant per a adults com per a famílies, i persegueix una línia identificada amb el teatre de proximitat, jove i amb l’objectiu de crear, compartir i difondre valors artístics.

El projecte va suposar un canvi perquè els artistes van haver d’adaptar els seus espectacles pensats i assajats per ser visualitzats a través d’una pantalla.

Segons el jurat, el projecte és mereixedor del tercer premi “Per la creació d’un innovador llenguatge teatral, en què l’espectador se sent protagonista i viatja fins a l’escenari, tot aconseguint a través d’una pantalla, experimentar la intimitat i la interacció amb l’artista”.