El Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló assoleix una de les millors xifres d’inscripció i bat el rècord de països participants en una edició excepcional

  • L’organització treballa per celebrar el certamen del 13 al 22 de novembre amb totes les garanties de seguretat i seguint les indicacions de les autoritats sanitàries
  • El Festival ha rebut 126 pel·lícules de 32 països diferents i manté l’elevada participació dels últims anys tot i la pandèmia de la Covid-19
  • El Tibet serà l’epicentre de la 38a edició amb un viatge inaugural al País de les Neus que per primera vegada es podrà seguir en streaming

 

El Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló es manté al calendari i afronta la pandèmia amb una edició reforçada. El certamen se celebrarà del 13 al 22 de novembre, tal com estava previst: la Fundació del Festival, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA han tornat a unir esforços per adaptar la programació a les condicions excepcionals del moment mantenint la mateixa essència. L’organització es prepara amb totes les mesures de seguretat perquè Torelló sigui l’epicentre del millor cinema de muntanya. Durant deu dies, 36 pel·lícules es disputaran la Flor de Neu d’Or 2020 amb el País de les Neus de fons: el Tibet serà l’eix vertebrador de l’espectacle inaugural d’una 38a edició inèdita. Per primera vegada, l’acte d’obertura i la resta d’activitats paral·leles es podran seguir en directe a través dels canals oficials del Festival. Així, no caldrà calçar-se les botes de muntanya ni abrigar-se amb l’anorac de plomes per anar al cinema. Un pas més per obrir el focus a nous públics més enllà de l’esport i l’aventura i reforçar un model d’èxit que situa el de Torelló entre els certàmens del gènere més importants del món.

 

_LA CULTURA ÉS SEGURA

L’equip del Festival, en coordinació amb l’associació Catalunya Film Festivals, està seguint les últimes indicacions de les autoritats sanitàries per adaptar el certamen a les condicions del moment. Per això, durant deu dies:

  • L’aforament al teatre Cirvianum i al cinema El Casal estarà restringit al 50 per cent, d’acord amb el decret aprovat pel Govern de la Generalitat. El pati de butaques estarà adaptat de manera que quedi un seient lliure entre tots els espectadors.
  • Serà imprescindible l’ús de la mascareta en tot moment. A més, a l’entrada es prendrà la temperatura i es facilitarà gel hidroalcohòlic als espectadors per netejar-se les mans. S’adaptarà el vestíbul per tal que es puguin mantenir les distàncies reglamentàries en l’accés a la taquilla.
  • Una empresa especialitzada desinfectarà la platea i les zones comunes dels dos equipaments abans de cada sessió.
  • La sortida de la sala serà esglaonada per evitar aglomeracions i s’habilitarà un circuit d’entrada i de sortida per reduir les concentracions a les zones comunes.

L’organització  es reserva el dret a extremar aquestes mesures d’acord amb les indicacions de les autoritats competents i a modificar la programació en qualsevol moment si no es pot garantir la seguretat dels assistents.

 

_LA SECCIÓ COMPETITIVA MÉS INTERNACIONAL

Tot i l’impacte de la Covid-19, el Festival dona el tret de sortida a una de les edicions més participatives dels seus 37 anys. L’organització ha rebut un total de 126 muntatges de 32 indrets del món per formar part de la secció competitiva d’aquest any. Es tracta del cinquè millor registre d’inscripció de la història del certamen i la xifra de nacionalitats assoleix el seu rècord. Mai abans s’havien rebut pel·lícules de tants països diferents, entre els quals destaquen indrets poc habituals Armènia, Colòmbia, Panamà, Egipte, Geòrgia o Austràlia. La majoria, això sí, provenen de França, Espanya, Àustria, Itàlia i Estats Units. Aquestes dades confirmen l’èxit i la referència del Festival i mantenen la tendència creixent dels últims anys.

Del total d’inscrits, l’organització del certamen ha seleccionat els millors 36 films per formar part de la programació competitiva. Es projectaran durant deu dies a les dues sales de Torelló –al teatre Cirvianum i al cinema El Casal– i optaran a endur-se la Flor de Neu d’Or d’aquesta edició.

 

_ELS REFERENTS TORNEN AL FESTIVAL

Michael Dillon va signar el 1992 la gran producció Everest – Sea to Summit. El mateix any, el director australià es va endur el Gran Premi Vila de Torelló i només va ser el primer de molts: aquesta pel·lícula ha estat la més premiada de la història del cinema de muntanya i Dillon s’ha convertit en una referència dins el gènere. Enguany, torna a Torelló per presentar el seu darrer muntatge, Ocean to Sky, sense perdre de vista el sostre de món. El llargmetratge explica com Edmund Hillary –qui va encapçalar la primera expedició que va coronar l’Everest– va començar un viatge en barca i a peu resseguint tot el riu Ganges, des de la desembocadura fins als cims de l’Himàlaia.

També repeteix a la secció competitiva de la 38a edició un dels noms més premiats dels últims anys, Pavol Barabas. L’eslovac –guanyador de diversos grans premis a Torelló– torna amb ni més ni menys que amb dues produccions: Everest – The hard way (quatre escaladors ascendint la ruta més difícil d’aquesta muntanya) i Salto is the King (sobre el descens de les cascades més altes del món).

The wall of shadows és el títol del llargmetratge que signa la directora polonesa Eliza Kubarska, habitual a Torelló i premiada amb diversos guardons. I el francès Gilles Santantonio ha escollit el Festival per fer l’estrena internacional de Ultima Patagonia, el seu darrer muntatge sobre l’exploració de l’illa de Madre de los Dios. No serà l’única estrena internacional: Drop It o Les belles envoleés també es podran veure per primera vegada fora del país on s’han produït.

 

_EN CLAU CATALANA

Tres pel·lícules de les 32 que opten a endur-se la Flor de Neu d’Or porten un segell català: Edu Marín és el protagonista de Valhalla, cielo de roca. Juntament amb el seu pare i el seu germà Àlex es proposen escalar el sostre més gran del món, a la Xina. Aleix Vilardebó ha dirigit Joseba Cruz, un curtmetratge que porta el nom del mateix protagonista, un cuiner que ha reinventat el concepte d’alta gastronomia. I El Gran Hito és el títol del curt d’animació d’Ignasi López, amb un acabalat muntanyenc que està a punt d’acabar la seva col·lecció de cims. 

 

_SESSIÓ NATURA I MUNTANYA

La sessió que reuneix les produccions que posen el focus en la natura, l’etnografia i la cultura de muntanya arriba a la quarta edició amb una àmplia cartellera: es projectaran 12 pel·lícules especialitzades durant el Festival que es podran veure al cinema El Casal i que optaran al premi Quackpack Foundation a millor film de cultura de muntanya.    

14.11.2020, a les 16.00 i a les 19.30 //  15.11.2020, a les 16.00 //

17.11.2020, a les 19.30 // 18.11.2020, a les 19.30 //

20.11.2020, a les 19.30 al cinema El Casal //

 

_SESSIÓ NEU EXTREM

Els amants de la neu tornen a tenir cita obligatòria a una de les sessions amb més públic del Festival. S’hi podran veure films sobre esquí, snowboard o altres disciplines sobre blanc.

14.11.2020, a les 16.00 al teatre Cirvianum //

 

_SESSIÓ +XTREM

Amb la col·laboració de Cervesa del Montseny, els espectadors escolliran el film guanyador de la secció amb més adrenalina del certamen: les imatges més sorprenents des dels punts més vertiginosos tornaran a ser les protagonistes de la sessió +Xtrem, que reunirà sis pel·lícules sobre salt BASE, esquí freeride i parapent dia i nit, fent bivac des de l’aire.

15.11.2020, a les 16.00 al teatre Cirvianum //

 

_CINEMA AMB FAMÍLIA

Els més petits podran viatjar fins a Noruega amb la pel·lícula d’animació El bosch de Haquivaqui. En aquest paratge, els animals més menuts han d’anar amb compte que els més grans no se’ls cruspeixin. Per això, decidiran redactar una nova llei per al bosc, però no tots la compliran al peu de la lletra. Es tracta d’un muntatge (72’) dirigit per Rasmus A. Sivertsen.

15.11.2020, a les 11.30 al cinema El Casal //

 

_ACTE DE CLAUSURA

El lliurament de premis de la 38a edició manté el format habitual dels darrers anys i, com a novetat, es podrà seguir en directe a través dels canals oficials del Festival. La clausura tindrà lloc el dissabte 21 de novembre a les 6 de la tarda –s’avança una hora– i de nou estarà conduït per la periodista Txe Arana. L’acte servirà per fer entrega de les Flors de Neu de Plata i la Flor de Neu d’Or, en vuit categories diferents, i després es projectarà el film guanyador.

PREMI CERVESA DEL MONTSENY al film de la sessió +Xtrem per votació popular


PREMI MOUNTAIN WILDERNESS al film que millor ressalti la defensa dels espais naturals

PREMI F.E.E.C. i Flor de Neu de Plata a la millor fotografia


PREMI BOREAL i Flor de Neu de Plata al millor guió


PREMI F.E.D.M.E. especial del Jurat i Flor de Neu de Plata


PREMI QUADPACK FOUNDATION al millor film de Natura i Muntanya i Flor de Neu de Plata


PREMI GRANDVALIRA i Flor de Neu de Plata al millor film d’Esports de Muntanya


PREMI BBVA i Flor de Neu de Plata al millor film de Muntanya


GRAN PREMI ‘VILA DE TORELLÓ’ i Flor de Neu d’Or

21.11.2020, a les 18.00 al teatre Cirvianum //

 

_SESSIONS NON-STOP

Davant l’elevada afluència de públic en aquestes sessions i a causa de les limitacions d’aforament a les sales, es duplicarà l’oferta de sessions non-stop de les pel·lícules premiades a la 38a edició. La primera projecció es farà dissabte, després de la sessió de clausura, i les quatre següents continuaran diumenge de forma simultània al teatre Cirivanum i al cinema El Casal.

21.11.2020, a les 19.30 al cinema El Casal //

22.11.2020, a les 11.00 i a les 16.00 sessions simultànies //

al teatre Cirvianum i al cinema El Casal //

 

_’EL TIBET. TERRA DE NEUS, TERRA DE DÉUS’ OBRIRÀ EL FESTIVAL

Aquest immens altiplà situat a més de quatre mil metres d’alçada serà el protagonista de la 38a edició del Festival. Després de recórrer Alaska i la Patagònia en les darreres edicions, l’espectacle inaugural El Tibet. Terra de neus, terra de déus viatjarà a aquest territori a través del cinema.

Les altes muntanyes, la duresa del clima, l’aspror del paisatge i la immensitat del territori han mantingut vius, tot i que amenaçats, els trets culturals, històrics i religiosos del País de les Neus. Quatre experts descobriran els secrets més desconeguts d’aquesta regió: el tibetòleg Josep Lluís Alay –director de l’Observatori del Tibet i de l’Àsia Central de la Universitat de Barcelona–, el periodista Toni Arbonès –director del programa Els viatgers de la Gran Anaconda de Catalunya Ràdio–, l’alpinista Núria Balagué –ha escalat el Sisha Pangma i l’Everest per la banda tibetana–, i el lama tibetà Thubten Wangchen –director de la Casa del Tibet de Barcelona i membre del Parlament Tibetà a l’exili–.

L’espectacle estarà presentat per la periodista torellonenca i corresponsal de Catalunya Ràdio, Nati Adell, i tindrà com a fil conductor l’elaboració d’un mandala de grans dimensions que crearà l’artista landart Eudald Alabau.

13.11.2020, a les 19.30 al teatre Cirvianum i en ‘streaming’ a través dels canals oficials del Festival //

 

_’PUBLICITAT SOBRE NEU’ AL FOYER DEL TEATRE CIRVIANUM

L’exposició central del Festival estarà dedicada a l’impacte que van tenir els esports d’hivern en la publicitat durant la primera meitat del segle XX. Al foyer del teatre Cirvianum es podrà veure una selecció d’imatges, anuncis i cartells vinculats als productes i esports de neu. La mostra, produïda per la Fundació del Festival, inclou exemplars, sobretot, pel seu contingut artístic: durant aquella èpica, la principal tècnica utilitzada en la publicitat va ser la il·lustració.

Del 13.11.2020 al 22.11.2020 al foyer del teatre Cirvianum. L’entrada és lliure però està subjecta a les restriccions d’aforament //

 

_25è ESPAI EDITORIAL

Aquest espai icònic del Festival arriba al seu quart de segle amb el mateix compromís del primer dia: divulgar les publicacions escrites de muntanya i aventura i per mostrar les últimes novetats literàries del gènere. Durant el certamen s’exposaran prop de 200 títols amb editorials destacades com Desnivel, Cossetània o Alpina.

Del 13.11.2020 al 22.11.2020 al foyer del teatre Cirvianum //

 

_LA SOLUCIÓ ALS PROBLEMES A ULLS DE LA FILOSOFIA BUDISTA

El lama tibetà i director de la Casa del Tibet, Thubten Wangchen, explicarà com afrontar les dificultats per tal que esdevinguin una oportunitat i sortir-ne reforçats. Aquest és el punt de partida de la filosofia budista i Wangchen en detallarà les principals claus en una conferència a Torelló.

19.11.2020, a les 19.00 al cinema El Casal i en ‘streaming’ //

 

_PREINAUGURACIÓ

El Festival recupera l’acte de preinauguració amb la projecció del documental Llum i llibertat. El muntatge dirigit per Àngel Leiro segueix els ascensos del mig miler d’escaladors que van pujar a les 131 agulles de la serralada de Montserrat per recordar els 131 presidents de Catalunya. El 30 de setembre de l’any passat, tots ells van il·luminar el massís sencer en un acte per recordar l’empresonament i l’exili dels líders independentistes.

12.11.2020, a les 19.45 al teatre Cirvianum. L’entrada és lliure però cal reservar localitat prèviament a la web o a la taquilla //

 

_TORELLÓ MOUNTAIN WINES

Després de la gran rebuda de la primera edició del Torelló Mountain Wines, l’organització manté el compromís d’apostar per aquesta mostra però les restriccions de la pandèmia han obligat a replantejar el format. El teatre Cirvianum es convertirà en el punt de trobada entre el vi i la muntanya. Assegudes al pati de butaques, setanta persones podran descobrir les característiques de nou cellers catalans que són ambiciosos per la manera de cultivar i elaborar els seus vins. L’enòleg del celler Vall Llach, Albert Costa, i el gastrònom Pep Palau seran els encarregats de conduir les jornades i es podran comprar exemplars dels diversos productors abans i després del tast.

14.11.2020 a les 11.30 i 15.11.2020 a les 11.30 al teatre Cirvianum //

El Torelló Mountain Wines també vol oferir les seves referències al sector de l’hostaleria. Per això, el dimecres 11 de novembre s’organitzarà un tast per a professionals. Servirà per promocionar els cellers participants als 30 bars i restaurants que col·laboren amb la mostra de vins.

 

_EL FESTIVAL A LA BIBLIOTECA DOS RIUS

El Festival manté el lligam amb la biblioteca Dos Rius de Torelló tot i la pandèmia amb un programa d’activitats paral·leles durant els dies del certamen. La principal novetat és que els actes principals es podran seguir en directe a través de la web i les xarxes socials del certamen.

A causa de les restriccions sanitàries, per participar en qualsevol activitat d’aquest equipament caldrà inscriure’s prèviament a través del telèfon, correu electrònic o pàgina web de la biblioteca Dos Rius.

ELS DESCOBRIDORS DE PAISATGES_ L’escriptor David Vilaseca presentarà la seva primera novel·la Els descobridors de paisatges ambientada al segle XVIII. Vilaseca ha publicat abans tres llibres d’assaig, ha estat redactor de la revista ‘El 855’, ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació especialitzats en la muntanya i ha guanyat en dues edicions el Premi Periodisme organitzat pel Festival de Torelló.

16.11.2020 a les 19.00 a la biblioteca Dos Rius i en ‘streaming’ //

VIATGE AL MUSTANG SECRET_ L’escriptor i col·laborador del Festival Enric Soler Raspall descobrirà la vall nepalesa de Mustang, on hi ha arrelat de ple la cultura tibetana. Hi ha viatjat a peu i n’explicarà les tradicions locals i espirituals del budisme, envoltades de paisatges buits i altiplans erms.

17.11.2020 a les 19.00 a la biblioteca Dos Rius i en ‘streaming’ //

ANTICS REGNES DEL TIBET. L’ENIGMA DE ZHANG ZHUNG_ El periodista Toni Arbonès oferirà una conferència per explicar el poc que es coneix de l’antic regne tibetà de Zhang Zhung; una confederació d’estats que fins a finals del segle VII tenia un gran domini territorial.

18.11.2020 a les 19.00 a la biblioteca Dos Rius i en ‘streaming’ //

FOTOGRAFIES I MUNTANYES_ El fotògraf i realitzador de documentals Jaume Altadill presentarà el seu darrer llibre d’imatges Fotografies i Muntanyes.

20.11.2020 a les 19.00 a la biblioteca Dos Rius //

L’HORA DEL CONTE x3_

La dent del gos que brillava a la foscor i altres històries de vius, d’animals i d’esquelets del Tibet. A càrrec del filòleg i narrador Carles Alcoy.

17.11.2020 a les 18.00 a la biblioteca Dos Rius //

Tamouromu. Contes del món a càrrec de la narradora Patrícia McGill i l’acordionista Blai Navarro.

18.11.2020 a les 18.00 a la biblioteca Dos Rius //

Animàlia. Espectacle de contes, llum i ombres amb l’actriu i narradora Sherezade Bardagí.

19.11.2020 a les 18.00 a la biblioteca Dos Rius //