Albert Forns guanya el 40è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana amb Abans de les cinc som a casa

  • L’obra Abans de les cinc som a casa ha estat declarada com a guanyadora pel jurat, d’entre les 67 obres rebudes a concurs.
  • El veredicte del premi s’ha donat a conèixer avui, 1 de juliol, en roda de premsa.
  • El guardó es lliurarà al setembre, coincidint amb la publicació del llibre per Edicions 62, en el marc de La Setmana del Llibre en Català. 
  • La dotació del premi és de 35.000 euros, lliures d’impostos, a banda de drets d’autor.

 

El periodista i escriptor Albert Forns és el guanyador del 40è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana ambl’obra Abans de les cinc som a casa, una novel·la que reconstrueix la vida d’un barceloní dels anys setanta a partir de la troballa dels seus diaris al mercat de Sant Antoni

Convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA,  el guardó és un dels més ben dotats de les lletres catalanes: 35.000 euros lliures d’impostos, a banda dels drets d’autor. Edicions 62 es fa càrrec  de l’edició comercial de l’obra guanyadora.

El Premi BBVA Sant Joan va ser instituït per Caixa Sabadell l’any 1981 amb l’objectiu de contribuir a l’impuls i normalització de la literatura catalana que vivia llavors -com totes les manifestacions culturals- una empenta renovada pels nous temps històrics.

Enguany, degut a la situació creada per la pandèmia del COVID-19, s’ha decidit no fer al juny el tradicional acte de lliurament del premi a Sabadell. El veredicte del guardó s’ha donat a conèixer mitjançant roda de premsa avui, 1 de juliol. El lliurament del Premi BBVA Sant Joan tindrà lloc al setembre, coincidint amb la publicació del llibre per Edicions 62, en el marc de La Setmana del Llibre en Català. 

 

Sis obres a les últimes deliberacions

Albert Forns ha optat al 40è Premi BBVA Sant Joan sota el pseudònim Hilari Miralpeix, i el jurat ha declarat Abans de les cinc som a casa guanyadora per majoria entre les 67 obres que hi optaven enguany.

Va arribar a l’última votació del jurat junt amb Els déus són els pares, de Marc Nogueroles (pseudònim).

Totes dues havien assolit les darreres deliberacions del jurat juntament amb altres quatre obres:

  • El so d’un cos en caure, de Courtney (pseudònim)
  • 10 consells per a una vida perfecta, d’Adela Rosell (pseudònim)
  • Les lleis de la transhumància (lema), de Carina Matís (pseudònim)
  • Com aiguamarina, de Paulina Llafranc (pseudònim)

Entre les 67 obres rebudes a concurs han predominat les novel·les, amb cinquanta-sis originals, seguides de sis reculls de narracions, dues memòries, dos llibre de viatges i un dietari.

Trenta-set originals procedeixen de la demarcació de Barcelona, dotze de Girona, quatre de Tarragona i un de Lleida. També s’han presentat sis obres des de la Comunitat Valenciana, sis de les Illes Balears, una d’Andorra i una arribada d’Estats Units.

 

El jurat i la dotació

El jurat del 40è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana ha estat format enguany per Jordi Coca, Pere Gimferrer, Giuseppe Grilli, Carme Riera i Gemma Lienas, que ha repetit com a darrera guanyadora del premi, ja que en la passada edició el guardó va quedar desert. També forma part del jurat, com a secretari sense vot, el director de la Fundació 1859 Caixa Sabadell, Joan Carles Sunyer.

L’autor de l’obra guanyadora rebrà els 35.000 euros de la seva dotació, lliures d’impostos i a banda dels drets d’autor de l’edició comercial a càrrec d’Edicions 62. Aquest fet fa que el Premi BBVA Sant Joan sigui un dels més ben dotats de les lletres catalanes.

L’edició comercial per part Edicions 62 està prevista per al setembre d’aquest mateix any, quan l’obra guanyadora es presentarà en el marc de La Setmana del Llibre en Català.

 

Albert Forns, periodista i escriptor

Albert Forns Canal (Granollers, 1982) és periodista i escriptor. Va guanyar el Premi Documenta 2012 amb Albert Serra (la novel·la, no el cineasta) i el premi Llibres Anagrama el 2016 amb Jambalaia. Abans de les cinc som a casa és la seva tercera novel·la.

 

Sobre Abans de les cinc som a casa

Abans de les cinc som a casa reconstrueix la vida d’un barceloní dels anys setanta a partir de la troballa dels seus diaris al mercat de Sant Antoni. Les anotacions esparses que contenien les llibretes d’aquest misteriós dietarista són el punt de partida perquè l’autor investigui qui era aquest veí de les Corts, l’Hilari, i imagini la vida que duia a la Barcelona d’aleshores, la ciutat de Can Jorba i els cinemes de sessió contínua.

Una novel·la sobre com fins i tot les vides més ordinàries poden ser extraordinàries, que pot llegir-se com un viatge al passat però també com una investigació detectivesca, i on les preguntes al voltant de la identitat del misteriós dietarista i les fabulacions sobre el seu dia a dia s’intercalen amb reflexions sobre per què escrivim diaris i viatges al món dels antiquaris, els buidapisos i les subhastes dels Encants, que ens permeten descobrir on van a parar les nostres coses quan morim.

 

Un premi independent amb 40 anys d’història

El 2020 el Premi BBVA Sant Joan ha arribat a la 40a edició. El guardó va ser creat per l’Obra Social de Caixa Sabadell al 1981, en un moment en què la literatura catalana vivia una empenta renovada pels nous temps històrics. En els darrers anys la Fundació Antigues Caixes Catalanes convoca el premi, mantenint viva la finalitat que l’inspirà: fomentar l’escriptura i la lectura en català.

Amb una composició evolutiva i sota el criteri de la continuïtat, el jurat del premi sempre ha estat format per persones de reconeguda solvència en el món de les lletres, i ha actuat amb un rigor que ha situat en primer terme la qualitat literària i la varietat de registres.

El guardó és un dels pocs de la seva categoria i dotació que admet obres de les diferents modalitats de prosa literària (novel·la, narració, relat de viatges, memòries, biografia, diari, etc.), inèdites i escrites en llengua catalana, independentment de quina sigui la nacionalitat o residència de l’autor.

A més de la convocatòria del premi, també s’aposta per donar major impuls a les obres guanyadores amb l’activitat ‘Avui també és Sant Joan’, promoguda per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA, i que enguany arribarà a la setena edició.

La seva finalitat és acostar el premi als lectors d’arreu de Catalunya, a través de les Biblioteques Públiques, d’una manera original i innovadora:  per mitjà de converses entre escriptors guardonats en els darrers anys amb el premi i psicòlogues expertes, en les quals parlen de valors i emocions universals a partir dels arguments de les respectives obres guardonades amb el Premi BBVA Sant Joan.

Paral·lelament, amb l’objectiu de divulgar la literatura en català i fomentar la lectura arreu de Catalunya, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA participen a les activitats que anualment s’organitzen dins de La Setmana del Llibre en Català. A la darrera edició s’hi va realitzar l’activitat “Som premi BBVA Sant Joan” i es va col·laborar en incrementar el catàleg de de llibres a diverses biblioteques públiques del territori.