La Patagònia serà l’eix central del 36è Festival BBVA de Cinema de Muntanya

  • Aquest territori de l’Amèrica del Sud més inexplorada serà el protagonista de l’espectacle inaugural, de l’exposició central i de la línia gràfica d’aquesta edició
  • L’italià Aldo Audisio, director del Museu Nacional de la Muntanya de Torí durant quatre dècades, rebrà la Flor de Neu d’Honor com a homenatge a la seva trajectòria
  • La Fundació Festival de Cinema de Muntanya de Torelló i la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA CX, renoven el conveni del certamen

 

L’essència de la Patagònia més desconeguda es traslladarà a Torelló del 16 al 25 de novembre. Aquest territori tan inexplorat d’Amèrica del Sud –però alhora tan somiat pels amants de la muntanya– serà el gran protagonista del 36è Festival BBVA de Cinema de Muntanya. L’espectacle inaugural, l’exposició central i un ampli ventall d’activitats posaran el focus en aquesta regió d’allò més remota a través de la història i, sobretot, del cinema.

D’aquesta manera, el Festival farà d’un dels paratges més preuats del planeta l’eix vertebrador d’aquesta edició amb la voluntat de descobrir, també, els escenaris que han estat testimonis de grans gestes al llarg de la història.

Amb la Patagònia com a eix central, la 36a edició tornarà a convertir Torelló en l’epicentre del millor cinema de muntanya. De nou s’hi projectaran les millors pel·lícules del gènere però també seguirà creixent, com ha estat fent en els últims anys, l’ampli ventall d’activitats paral·leles. Tot plegat, amb l’objectiu que el Festival vagi més enllà d’un certamen i segueixi sent una manera de veure, entendre i viure l’aventura.

 

’Patagonia dreaming’ sense abandonar un model d’èxit

Després de renovar l’acte inaugural ara fa quatre anys, el Festival tanca una etapa que li ha permès homenatjar tal com es mereixen els referents de l’alpinisme i l’escalada de casa nostra. I ho ha fet al llarg de tres edicions amb espectacles que han comptat amb la presència de desenes de testimonis i, alhora, amb la projecció d’imatges inèdites. Sense abandonar un model d’èxit, aquest 2018 la inauguració obre una nova etapa amb la Patagònia com a primera destinació.

És per això que l’espectacle d’enguany –Patagonia Dreaming– comptarà amb la veu dels personatges que més coneixen aquest territori. Seran a l’escenari del teatre Cirvianum el viatger i escriptor Enric Soler Raspall, el realitzador de cinema Fulvio Mariani, el guia de muntanya i escalador Elio Orlandi, i els escaladors catalans Oriol Baró i Sílvia Vidal. Tots ells, i acompanyats de projeccions, hi seran per explicar l’essència d’aquesta regió inexplorada, dura, exòtica, remota i màgica.

 

La Patagònia a ulls de De Agostini

L’exposició central del 36è Festival BBVA de Cinema de Muntanya també posarà la mirada a aquest paradís de l’Amèrica del Sud. A.M. De Agostini. Explorant Patagònia és el títol de la mostra que acollirà el foyer del teatre Cirvianum. Es tracta d’un recull de fotogrames de pel·lícules i fotografies de l’arxiu del Museu Nacional de la Muntanya de Torí que a principis de segle el pare salesià Alberto Maria De Agostini va capturar durant la seva exploració en una part molt extensa d’aquest territori.

La segona de les mostres, a la sala d’exposicions d’El Casal, també descobrirà la Patagònia. Ho farà, però, en tres dimensions. S’hi podran veure les imatges captades pel fotògraf de Rubí Joan Díez que durant el seu viatge a l’Amèrica del Sud va immortalitzar els millors paisatges a través d’una càmera estereoscòpica (3D).

 

Creix la programació a la biblioteca Dos Rius

Per tercer any consecutiu, el Festival reforça el lligam amb la biblioteca Dos Rius de Torelló i amplia el programa d’activitats paral·leles durant els dies del certamen. Aquest equipament comptarà amb propostes diàries amb l’objectiu de fer de la Dos Rius un punt de trobada de la cultura de muntanya. Entre les activitats, destaquen la conferència Patagònia, per la ruta 40 a càrrec de l’escriptor i viatger Enric Soler Raspall. Aquest terrassenc narrarà la seva experiència de com era la Patagònia de Bruce Chatwin, un gran referent de la literatura de viatges. Els més petits també podran conèixer aquest territori i descobrir les seves tradicions a través del gegant Patagó, a l’Hora del Conte.

 

Aldo Audisio, Flor de Neu d’Honor

Enguany, el Festival retrà homenatge a la figura d’Aldo Audisio, que durant quatre dècades ha estat al capdavant del Museu Nacional de Muntanya de Torí. Audisio serà a Torelló per rebre la Flor de Neu d’Honor en mans del director Joan Salarich en l’acte de clausura, que tindrà lloc el 24 de novembre. El seu nom també forma part del passat i el present de la IAMF, la International Alliance for Mountain Film. Aquesta associació, de la qual ell n’és coordinador, agrupa 24 festivals i entitats de tot el món dedicades a la conservació i la divulgació del cinema de muntanya.

 

La imatge gràfica, obra de la torellonenca Íngrid Picanyol

El Festival enceta una nova etapa en la seva imatge gràfica després que el torellonenc Josep Jaumira es fes càrrec de la imatge del certamen durant els últims 11 anys. Amb la mateixa intenció de seguir innovant, la també dissenyadora de Torelló Íngrid Picanyol agafa el seu testimoni dissenyant la imatge gràfica de la 36a edició. En el cartell d’aquest any –format per 9 mostres en total– Picanyol també s’ha fixat en la Patagònia però amb la voluntat de donar-li una nova mirada més enllà del cinema i de la muntanya. És per això que per a la creació de l’univers gràfic del Festival, la dissenyadora ha recorregut als dibuixos codificats amb els quals es pintaven els cossos els membres adults de la tribu dels Onas –els indígenes que vivien a la Patagònia– durant els rituals de Hain.

 

Conveni de coorganització i col·laboració

La Fundació del Festival, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX continuaran units un any més. La roda de premsa d’aquest dimecres també ha servit per presentar la renovació del conveni de coorganització i col·laboració. Aquesta serà la cinquena edició que la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX aposten per reforçar la continuïtat del certamen.