La FESTHI d’Igualada, premi BBVA a l’Entitat de l’Associacionisme Cultural

Els Premis Antoni Carné també han guardonat La Mulassa de Tarragona, el Pessebre Vivent de la Torre del Suro, Salvador Cardús i el programa ‘Tresors amb història’


 

Alcanar ha acollit aquest dissabte el lliurament dels VI Premis Antoni Carné, en un acte que ha estat de celebració i de reivindicació de la cultura popular i l’associacionisme cultural. Si en els últims dies s’havien donat a conèixer els guanyadors de les categories de projecte, activitat, persona i comunicació, la gala ha desvelat el premi a l’entitat, que ha estat per a la Federació del Seguici Tradicional històric d’Igualada (FESTHI). El jurat va destacar la seva tasca de recuperació del patrimoni festiu de la capital de l’Anoia i la “creació d’un seguici tradicional fet des del rigor acadèmic i la divulgació cultural a la ciutadania”.

Els guardonats dels VI Premis de l’Associacionisme Cultural
En aquesta sisena edició, el jurat ha reconegut especialment la capacitat de mobilitzar i implicar el conjunt de la societat, i la innovació –a través de l’ús de les noves tecnologies, per exemple– i la inclusió social. Han estat uns premis molt repartits pel territori, que han anat a parar a entitats d’Igualada, Tarragona, Barcelona i al País Valencià.

 

El primer en pujar a l’escenari va ser el sociòleg Salvador Cardús, per rebre el guardó en la categoria de persona per la seva contribució acadèmica i renovació del discurs associatiu. El terrassenc, estudiós dels moviments socials i les entitats populars a Catalunya, va destacar el paper essencial de la cultura popular en la cohesió social, i la necessitat de “portar-la als ambients més vulnerables”.

 

El Premi a la Comunicació s’ha lliurat al programa de la televisió pública valenciana Tresors amb història, d’À Punt, un projecte d’arxiu històric i emocional que explica la història dels valencians i les valencianes a través dels objectes quotidians. Vanesa Villar, productora executiva del programa, va recollir el premi que, va assenyalar “és per tot l’equip però sobretot per la gent que generosament ha compartit les seves històries de vida durant aquestes tres temporades”.

 

El Pessebre Vivent de la Torre del Suro, que des de fa trenta anys el fan actors i actrius amb discapacitats del Taller Escola Sant Camil, al barri barcelonès del Guinardó, ha estat guardonat amb el Premi Arç Cooperativa a l’Activitat. Els guanyadors van agrair des de l’escenari el premi, que és un honor i ens fa molta il·lusió perquè és un premi normalitzador” i van recordar també que “la cultura popular és una eina molt potent i integradora”.

 

L’Associació Mulassa de Tarragona ha rebut el Premi Previsora General al Projecte pel ‘Som Més Mulassa’, tot un programa d’activitats per tal d’apropar la cultura popular i tradicional als ciutadans, d’una forma pedagògica, innovadora i inclusiva. Des de l’associació, van destacar que el premi reforça el model d’entitat que hem intentat defensar en els darrers anys” i la voluntat de consolidar-se com “una entitat que sigui útil a la ciutat i al país també fora del cicle festiu habitual”.

 

Finalment, el Premi BBVA a l’Entitat ha estat per la FESTHI “per haver impulsat, en només catorze anys, la recuperació del Ball de Bastons, el Ball de Sant Miquel i els Diables Ball de Pastorets, la imatge de Sant Bartomeu, el Tabal de la Patera, els Gegants Vells i el Drac Antic, a més d’altres activitats festives”, en paraules del jurat. En la mateixa categoria, l’Associació Colla Castellers de Barcelona i l’Associació Cultural de Granollers han rebut una menció especial del jurat com a finalistes.

D’Alcanar a Lleida
Elisabeth Carnicé ha estat la conductora de l’acte que va comptar amb l’actuació de La Beat Band, de la Symphocat de Barcelona i una mostra del patrimoni cultural ebrenc, amb el ball de Mantons de Sant Antoni d’Alcanar, a més d’una demostració de morra i de la lluita del bac.

 

En els seus parlaments, la presidenta de l’ENS, Rosa Maria Provencio, va reivindicar el paper fonamental de les entitats de cultura popular, “que no fem negoci però el retorn econòmic que generem al segon i al tercer sector supera amb escreix el resultat de les indústries culturals”.

 

La directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Adelaida Moya, va recordar que l’associacionisme fomenta valors com l’empatia, la intel·ligència col·lectiva i la generositat”.

L’acte va finalitzar amb la proclamació de Lleida com seu de la pròxima edició dels Premis Antoni Carné. Meritxell Ulldemolins, la tinent d’alcalde d’Alcanar, va traspassar el testimoni dels Premis a Antoni Soliva, president de l’Orfeó Lleidatà, que acollirà l’acte de lliurament el 2024.