El Cicle de converses literàries “Avui també és Sant Joan” arriba a deu poblacions catalanes

  • Avui també és Sant Joan” és una activitat que fomenta la reflexió sobre els valors universals a través de la conversa d’una psicòloga amb l’autor d’un dels llibres guanyadors del Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana
  • Participen de la iniciativa les biblioteques públiques de Sentmenat, l’Hospitalet, Vila-seca, Rubí, Tortosa, Sallent, Tremp, Tordera, Figueres i Granollers
  • Aquesta activitat s’emmarca dins l’acord de col·laboració que manté la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) amb BBVA

 

Amb la finalitat de fomentar la literatura catalana de qualitat i la reflexió sobre els valors universals entre la societat, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA han posat en marxa un cicle de converses, que es realitzarà a una desena de biblioteques públiques de Catalunya, a partir de les obres guanyadores del Premi BBVA Sant Joan.

El passat mes de novembre es va realitzar la primera conversa a Sentmenat i les següents tindran lloc durant els mesos de març a juny a diverses poblacions catalanes.

Reconeguts escriptors com Joan Barril, Jordi Coca, Andreu Martín o Ada Castells, i de novells com Àlvar Caixal, tots guardonats també amb el Premi BBVA Sant Joan, i psicòlogues com Eva Bach, Núria Vendrell, Anna R. Ximenos i Núria Beitia participaran en la resta de converses d’aquest cicle. Prenent com a referència les seves obres, tractaran valors i emocions universals amb experts en psicologia.

Prèviament a la conversa, cada lector del club de lectura haurà disposat d’un exemplar de la novel·la per tal que també pugui participar al diàleg amb l’autor i la psicòloga.

Aquesta iniciativa compta amb el suport del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Xarxa de biblioteques municipals de la Diputació de Barcelona. També compta amb la col·laboració d’Edicions 62 i la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859.

 

Sobre el cicle: Avui també és Sant Joan

 El cicle neix a partir de tres eixos:

El Premi BBVA Sant Joan. Certamen literari que des de fa 34 anys s’adreça a escriptors i escriptores en llengua catalana de qualsevol nacionalitat o procedència. El passat mes de gener s’ha convocat una nova edició.

La literatura. A través del relat, és generadora d’identitats i valors a partir de la identificació i associació que els lectors en fan amb la realitat.

Les biblioteques públiques. Que han esdevingut, especialment ens els darrers anys, espais de democratització cultural i accés universal al coneixement i a la lectura.

A partir d’aquests tres eixos, la  Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA ofereixen 10 converses a 10 biblioteques públiques catalanes, en què combinen creació literària reconeguda, en aquest cas dels cinc darrers guardonats del Premi BBVA Sant Joan, i els valors que formen part de l’actualitat de la nostra societat i que generen un constant debat sobre com s’han d’interpretar els fets i emocions de l’existència.

 

Sobre el Premi BBVA Sant Joan i qui el convoca i promou

El Premi BBVA Sant Joan està convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA.

El guardó és un dels més ben dotats de les lletres catalanes: 35.000 euros lliures d’impostos i a banda dels drets d’autor. Edicions 62 és l’encarregada de fer l’edició comercial de les obres guanyadores.

El jurat de la 34a convocatòria del Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana incorpora enguany a l’escriptor Àlvar Caixal, guanyador de l’edició anterior. També formen part del jurat Jordi Coca, Pere Gimferrer, Giuseppe Grilli i, com a secretari, el director de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, Joan Carles Sunyer.

El Premi Sant Joan va ser instituït per Caixa Sabadell l’any 1981. En els darrers anys va estar convocat per Unnim i actualment ha estat convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC), Fundació creada per continuar fent l’obra social i cultural de les antigues caixes d’estalvis de Manlleu, Sabadell i Terrassa a tot Catalunya.

Actualment la Fundació Antigues Caixes Catalanes porta a terme activitats a tot Catalunya. BBVA manté un conveni de col·laboració amb la Fundació així com amb la Fundació Antiga Caixa Manlleu, la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 i la Fundació Antiga Caixa Terrassa per portar a terme l’acció assistencial i social, cultural, pedagògica i formativa.