Rècord de pel·lícules en llengua catalana al 40è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló

La projecció del film més premiat de la història del cinema de muntanya donarà el tret de sortida a l’aniversari del certamen, que se celebrarà de l’11 al 20 de novembre

El Festival internacional comptarà amb 10 pel·lícules produïdes a l’estat espanyol; 6 de les quals en català, una xifra inèdita en la història recent del certamen

Mongòlia serà l’eix central d’aquesta edició per donar a conèixer un territori que avui preserva i reivindica la cultura nòmada i el respecte als espais naturals.

 

El Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló arriba a la quarantena edició. Per celebrar-ho, el certamen internacional donarà el tret de sortida el proper dijous 10 de novembre amb la projecció gratuïta d’una de les millors pel·lícules de tots els temps, la més premiada de la història del cinema de muntanya: Everest, sea to summit. Aquesta preinauguració donarà pas a la secció competitiva i fins el 20 de novembre, es podran veure a la gran pantalla del teatre Cirvianum més de quaranta produccions d’arreu del món. Entre els films que optaran a endur-se la Flor de Neu d’Or, una quarta part són en llengua catalana; un registre inèdit en la història recent del Festival que demostra, malgrat tot, el bon moment que viu el cinema de muntanya a Catalunya i arreu de l’estat. Superada la pandèmia, aquesta edició permetrà a molts dels realitzadors i protagonistes ser a Torelló per presentar les seves produccions.

El Festival, organitzat de nou amb la col·laboració de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA, continua també la seva volta al món particular i enguany fa parada a Mongòlia. Aquest territori serà l’eix del certamen, amb l’espectacle inaugural i l’exposició central dedicats a conèixer la vida nòmada i el respecte profund a la natura que fa única aquest país; un dels més extensos del planeta.

 

UN 25% DE LES PEL·LÍCULES SÓN ESTATALS

Durant els deu dies de Festival es projectaran 41 pel·lícules de 13 països diferents i totes elles competiran per endur-se el gran premi Flor de Neu d’Or. Per primera vegada en la història recent del certamen, la cartellera comptarà amb 10 produccions realitzades a l’estat espanyol, 6 de les quals fetes a Catalunya i en llengua catalana, una xifra també de rècord. Entre els països a competició, al marge d’Espanya, els que compten amb més pel·lícules són França, Alemanya, Gran Bretanya i Estats Units i destaca la presència, molt poc habitual, de films de Dinamarca i del Kirguizstan.

Enguany el Festival ha rebut 118 pel·lícules de 32 nacionalitats. Encara ara, l’impacte de la pandèmia es deixa notar amb un lleuger descens en el nombre d’inscripcions; raó per la qual s’explica pel temps que requereix la producció d’un film d’aquestes característiques. Les pel·lícules que s’han presentat aquest any es van rodar entre el 2020 i el 2021, en plena pandèmia i durant el període que no es podia viatjar, de manera que es van ajornar moltes gravacions.

 

JOAN SALARICH, DIRECTOR DEL FESTIVAL_ Són bones notícies pel cinema de muntanya del nostre país, ja que assoleix una xifra rècord de films en competició. És també rellevant que any rere any augmenti la participació de dones en les produccions d’aquest gènere cinematogràfic. En aquesta edició, hi ha un increment important: fins a 9 pel·lícules a competició estan dirigides o produïdes per dones”.

 

Fins a tres pel·lícules seran estrenes mundials a Torelló: Expansió. De Montserrat als Alps (de Miquel Pérez), L’Escamot Pirinenc (de Felip Solé) i Puyuelo (de Sara Sarrablo). Dues més seran estrenes europees: l’americana Kumari – The Father’s Dream, de Sean O’Connor (qui ja ha guanyat una Flor de Neu d’Or en el passat) i Tòfol, el corredor infinit, d’Álvaro Iglesias.

D’altra banda, al llarg dels deu dies de certamen, diversos realitzadors i protagonistes seran a Torelló per presentar les seves produccions abans de la projecció.

 

ELS NOMS DESTACATS

El realitzador més premiat de la història del Festival, l’eslovac Pavol Barabas, presenta el seu darrer film a Torelló, Dhaulagiri is my Everest, un doble ascens sense oxigen addicional al Lhotse Shar i al sostre del planeta marcat per un tràgic desenllaç per culpa del temps.

Kumari: a father’s dream és un dels segells d’aquesta edició. La signa el realitzador americà Sean O’Connor i la produeix Jason Reid, que ja va ser a Torelló fa deu anys per recollir la Flor de Neu d’Or per la pel·lícula K2: The siren of the Himalayas. Aquesta vegada, Kumari: a father’s dream narra la promesa d’un fill a un pare moribund de construir un hospital al seu poblat, situat en una zona rural del Nepal.

D’altra banda, un dels films més prometedors és 20.000 meters under the earth, una exploració a la cova més gran d’Alemanya. Les produccions d’espeleogia són poc habituals i, en aquesta, Petra Höfer i Freddie Röckenhaus mostren els 25 quilòmetres de profunditat.

 

EN CLAU CATALANA

Destaca l’estrena del darrer muntatge de Miquel Pérez: Expansió. De Montserrat als Alps. El director osonenc recull la gesta de la Generació GAM (Grup d’Alta Muntanya), l’expedició formada per Jordi Pons, Josep Manuel Anglada o Xavier Pérez-Gil, entre altres, que va marcar un abans i un després en la història de l’escalada catalana durant la dècada dels cinquanta.

Felip Solé presenta L’Escamot Pirinenc, la primera producció catalana sobre la Guerra Civil a la muntanya. Aquest documental retrata un escamot format per escaladors i esquiadors socis del Centre Excursionista de Catalunya; l’únic a les ordre de la Generalitat durant la guerra. D’aquell grup, a dia d’avui només queda un supervivent i amb 106 anys, és la veu que condueix el llargmetratge.

I Sergi Ricart és el realitzador i protagonista de la pel·lícula El riu dels set noms, una travessa en solitari de més de 5.000 quilòmetres pel riu Mekong, des del Tibet fins al Vietnam. La banda sonora del muntatge és del compositor Borja Penalba.

Per últim, de la mà del director Álvaro Iglesias, el corredor de muntanya mallorquí Tòfol Castanyer narra els seus orígens a través del documental Tòfol, el corredor infinit.

 

SESSIÓ NATURA I MUNTANYA

El Festival aposta de nou per les produccions que posen el focus en la natura, l’etnografia i la cultura de muntanya. Enguany es projectaran 11 pel·lícules especialitzades que es podran veure al cinema El Casal i que optaran al premi Quadpack Foundation a millor film de cultura de muntanya.

 

13.11.2022, a les 17.00 // 16.11.2022, a les 21.00 //

17.11.2022, a les 21.00 // 18.11.2022, a les 21.00 //

al cinema El Casal

 

SESSIÓ +XTREM

Amb la col·laboració de Cervesa del Montseny, els espectadors escolliran el film guanyador de la secció amb més adrenalina del certamen: les imatges més sorprenents tornaran a ser les protagonistes de la sessió +Xtrem, que reunirà cinc produccions, entre altres, sobre salt BASE, esquí freeride i parapent.

 

13.11.2022, a les 17.00 al teatre Cirvianum

 

ESPECTACLE FAMILIAR. LA REPÚBLICA DELS CONTES

El Festival i el Grup Xarxa de Torelló estrenyen lligams per programar l’espectacle familiar del certamen. Enguany, serà l’espectacle La República dels Contes, a càrrec de Jordi Font, permetrà als més petits viatjar a través d’un munt d’històries i aventures acompanyats per oques escaladores, peixos artistes, serps gegants i flors increïbles; tot, a través de la natura més immensa.

 

13.11.2022, a les 12.00 al teatre Cirvianum

 

ACTE DE CLAUSURA

L’espectacle de clausura tindrà lloc el dissabte 19 de novembre a les 7 de la tarda i de nou estarà conduït per la periodista Txe Arana. L’acte servirà per fer entrega de les Flors de Neu de Plata i la Flor de Neu d’Or, en vuit categories diferents, i després es projectarà el film guanyador.

 

PREMI CERVESA DEL MONTSENY al film de la sessió +Xtrem per votació popular PREMI MOUNTAIN WILDERNESS al film que millor ressalti la defensa dels espais naturals PREMI F.E.E.C. i Flor de Neu de Plata a la millor fotografia

PREMI BOREAL i Flor de Neu de Plata al millor guió

PREMI QUADPACK FOUNDATION al millor film de Natura i Muntanya i Flor de Neu de Plata

PREMI GRANDVALIRA i Flor de Neu de Plata al millor film d’Esports de Muntanya

PREMI BBVA i Flor de Neu de Plata al millor film de Muntanya

GRAN PREMI ‘VILA DE TORELLÓ’ i Flor de Neu d’Or

 

19.11.2022, a les 19.00 al teatre Cirvianum

 

SESSIONS NON-STOP

Fins a tres oportunitats tindran els espectadors per veure les pel·lícules premiades en les tradicionals maratons non-stop després de conèixer els guanyadors de la 40a edició. Com és habitual, la mateixa nit de la sessió de clausura es projectarà una selecció dels films guardonats i la resta, diumenge, en torns de matí i tarda, de forma simultània al teatre Cirvianum i a El Casal.

 

19.11.2022, a les 21.00 al cinema El Casal 20.11.2022, a les 11.00 al teatre Cirvianum

a les 17.00 al teatre Cirvianum i al cinema El Casal

 

QUARANTA ANYS DE CINEMA DE MUNTANYA A TORELLÓ

El Festival commemora el quarantè aniversari amb la projecció de la pel·lícula més premiada de la història mundial del cinema de muntanya. El teatre Cirvianum de Torelló obrirà les seves portes un dia abans del que és habitual per fer una preinauguració amb l’emissió d’un dels millors films de muntanya de tots els temps: Everest: sea to summit; rodat ara fa trenta anys pel multipremiat Michael Dillon (Austràlia). La pel·lícula es va endur vuit grans premis en els festivals de muntanya del moment, entre els quals la Flor de Neu d’Or de l’onzè Festival de Torelló el mateix any d’estrena, el 1993.

Tres anys abans, el 1990, Tim Macartney-Snape va tornar a intentar coronar el sostre del món, però aquesta vegada des del mar fins al cim de l’Everest. Va necessitar tres mesos per aconseguir aquest objectiu; la primera vegada que algú feia aquest ascens a peu des del nivell zero. La pel·lícula relata el curs de l’expedició, que es va veure obligada a modificar els seus plans i pujar per la ruta més comuna degut al mal temps i a l’elevat risc d’allaus.

Aquesta superproducció de l’any 1993 es podrà veure de forma gratuïta a la gran pantalla del teatre Cirvianum gràcies a la recent adaptació que s’ha fet en format 16:9.

 

10.11.2022, a les 21.00 al teatre Cirvianum

 

’MONGÒLIA, EL PAÍS DEL CEL BLAU’ INAUGURARÀ EL FESTIVAL

La quarantena edició del Festival estarà dedicada a Mongòlia: és el catorzè país més extens del món però el nombre de persones que hi viu és molt petit. Ubicat al centre de l’Àsia, entre Rússia i Xina, aquest territori busca un equilibri entre fer-se un lloc en el món globalitzat i alhora mantenir viva la seva cultura nòmada; lligada al respecte més profund pels espais naturals que l’envolten i l’arrelament a la terra.

Un trenta per cent dels habitants són nòmades i el canvi climàtic està impactant de ple en les seves vides. Els hiverns cada cop són més gèlids i als estius no hi cau ni una gota d’aigua: l’agricultura no pot sobreviure, els animals es moren de gana i la societat mongola tem un futur negre.

Amb les intervencions de la investigadora geoetnoarqueòloga canària Natalia Égüez, el viatger Enric Soler Raspall i l’ambientòleg osonenc Gerard Canals, l’espectacle inaugural viatjarà a Mongòlia a través del cinema (amb projeccions a la gran pantalla) i de la música; que el mateix Canals interpretarà a l’escenari del teatre Cirvianum. Veí de Vic, ell és, també, un gran coneixedor de la tradició musical d’aquest país; d’on és propi el cant gutural. La periodista de Catalunya Ràdio Nati Adell serà l’encarregada de conduir l’acte.

 

11.11.2022, a les 21.00 al teatre Cirvianum

 

LA VIDA NÒMADA A MONGÒLIA, AL FOYER DEL TEATRE CIRVIANUM

L’exposició central del Festival està dedicada a la vida dels pastors nòmades de Mongòlia. Aquesta tradició mil·lenària per traginar els ramats és l’eix de recerca de la investigadora canària Natalia Égüez. Geoetnoarqueòloga de professió, Égüez presenta la seva primera exposició amb una selecció de fotografies amb les que ha documentat el seu estudi. La mostra titulada Pastoralisme nòmada a Mongòlia: una mirada des de l’etnoarqueologia es podrà veure durant els deu dies del Festival.

 

Del 10.11.2022 al 20.11.2022 al foyer del teatre Cirvianum

 

26è ESPAI EDITORIAL

La secció més consolidada del Festival torna a tenir el seu lloc reservat al foyer del teatre Cirvianum. A l’espai Editorial hi trobareu totes les novetats literàries sobre muntanya i aventura. Durant el certamen estaran a l’abast de tothom prop de 200 títols de les editorials més destacades del gènere com Desnivel, Cossetània o Alpina.

 

Del 10.11.2022 al 20.11.2022 al foyer del teatre Cirvianum

 

EL CAMP BASE S’INSTAL·LA A LA PLAÇA NOVA

Com a novetat, durant tot el Festival, s’oferirà servei de menjar i beure abans de cada sessió al Camp Base, una carpa de gairebé 400 metres quadrats que s’instal·larà a la Plaça Nova. A l’interior, hi haurà foodtrucks i, a més, s’hi podrà veure l’exposició Cinema i muntanyes, un recull de cartells, programes de mà i fotogrames d’una vintena de pel·lícules on la muntanya hi ha tingut un paper rellevant sovint de forma metafòrica.

 

EL TORELLÓ MOUNTAIN WINES ES CONSOLIDA

El Torelló Mountain Wines s’ha consolidat com la principal proposta paral·lela a la secció competitiva del Festival. El 12 de novembre, a Torelló confluiran almenys 22 cellers o projectes vinícoles que són únics per la manera d’elaborar el vi; ja sigui per l’altitud de les vinyes o l’orografia dels cultius que els obliga a fer una producció gairebé artesanal.

En la quarta edició del TMW hi tornaran a ser cellers de muntanya imprescindibles a casa nostra com Costers del Monteixo, Batlliu de Sort, Vidavins o Llopart, per exemple. D’altra banda, quatre dels estands seran osonencs, amb iniciatives de Santa Maria de Besora, Gurb, Vilalleons i Muntanyola. Enguany, a més, destaca la participació de Torre del Veguer, el primer celler que va plantar a la Cerdanya. I de fora de Catalunya, hi serà Barranco Oscuro, que cultiva a 1.300 metres a Sierra Nevada, entre altres.

Al marge de la mostra de tots aquests vins a la Plaça Nova, es mantenen els tastos guiats a la platea del teatre Cirvianum. De nou, el públic tindrà l’oportunitat d’aprofundir en la cultura i les especificitats dels cellers de muntanya i els seus vins a través de les explicacions de Ferran Vila, el millor sommelier de l’estat. La periodista especialitzada en enologia Ruth Troyano serà l’encarregada de conduir el tast amb l’acompanyament musical del cantautor Borja Penalba. S’oferiran dues sessions, en torn de matí i tarda i caldrà comprar entrada prèviament.

 

12.11.2022 a les 11.30 i a les 16.00 al teatre Cirvianum

 

EL FESTIVAL A LA BIBLIOTECA

Degut a les obres de reforma que estan en marxa a l’edifici de la biblioteca Dos Rius, les activitats paral·leles del Festival es muden temporalment a dos altres espais del municipi: al Casal Cívic i a la biblioteca del barri de Montserrat.

PEL NORD DE MONGÒLIA EN BICICLETA_ Xavi Tarafa és un aventurer que ha recorregut les muntanyes d’Altai, pedalant per Rússia, Mongòlia, Xina i Kazakhstan. En aquesta conferència al Casal Cívic de Torelló, explicarà les anècdotes viscudes els dos cops que ha viatjat a Mongòlia i com ha vist canviar aquest territori en vuit anys, entre una expedició i l’altra. Al marge d’aquesta travessa, Tarafa té un llarg historial de viatges, sobretot en bicicleta. Entre altres, ha pedalat per Armènia, Geòrgia, Tadjikistan, Kirguizistan, el Ladakh o Bolívia.

 

15.11.2022 a les 19.00 al Casal Cívic del carrer Rocaprevera

 

CLUB DE LECTURA. DONES QUE ESCRIUEN_ Mariona Fontserè serà l’encarregada de dinamitzar la tertúlia literària sobre el llibre Viajes por Manchuria y Mongolia, de la poeta i traductora Akiko Yosano. D’origen japonès, és reconeguda per les seves col·laboracions a la primera revista feminista d’escriptura creativa del Japó, a més d’una ferma defensora de l’educació i el sufragi femenins.

16.11.2022 a les 19.00 a la biblioteca del barri de Montserrat

 

MONGÒLIA, LES VASTES PLANURES DE GENGHIS KHAN_ Per conèixer a fons Mongòlia, no n’hi ha prou en conèixer un indret determinat: aquest país tan extens està ple de contrastos i peculiaritats a cada regió. L’escriptor i viatger Enric Soler ha viatjat en diverses ocasions a Mongòlia i serà a Torelló per explicar com és la vida mongola; tradicionalment dedicada a les pastures i a l’exportació minera.

17.11.2022 a les 19.00 al Casal Cívic del carrer Rocaprevera

 

L’HORA DEL CONTE x2

La xaman, el caçador, el pastor, l’home que va viure molts anys i el noi que no tenia res, sota el cel de Mongòlia. Històries d’aventures que traslladaran els més petits en aquest territori inabastable però també d’acollida. A càrrec del narrador Carles Alcoy. De 2 a 5 anys. Cal inscripció prèvia.

 

16.11.2022 a les 18.00 a la biblioteca del barri de Montserrat

 

Tresors orientals que s’escolten aquí i allà. L’actriu i narradora Susagna Navó explicarà als més petits de casa contes de les terres de Mongòlia, travessant valls, deserts i llacs. Per infants de 2 a 5 anys en família.

17.11.2022 a les 18.00 a la biblioteca del barri de Montserrat

 

EL FESTIVAL EN LÍNIA

El Festival també pensa en els amants de la muntanya que viuen molt lluny de Torelló. Durant els deu dies de certamen, aquells qui no es vulguin moure del sofà podran veure les pel·lícules de la quarantena edició a través del Festival en línia.

Aquesta plataforma online.torellomountainfilm.cat estarà activa els mateixos dies del Festival per tal de poder visualitzar els films concursants des de casa. De nou, es posarà a la venda un abonament per veure-les totes o bé una selecció personalitzada.

 

COM COBRIR EL FESTIVAL. PAS A PAS

  • Serà imprescindible haver-se acreditat prèviament abans de l’inici del certamen per accedir a les instal·lacions. El formulari d’acreditació es pot omplir a l’apartat PREMSA que trobareu a la part inferior de la pàgina web o bé clicant aquest enllaç: https://torellomountainfilm.cat/premsa.
  • El nom d’usuari per accedir a l’apartat PREMSA és fundacio i la contrasenya és premsa.
  • En el mateix apartat, us podeu descarregar el dossier de premsa de la 40a edició en format digital i accedir a tot el material gràfic i audiovisual disponible pels vostres continguts. L’equip de comunicació del Festival adjuntarà fotografies de les sessions i activitats a la carpeta de
  • Per accedir a totes les instal·lacions del Festival, és obligatori disposar de l’acreditació de premsa prèviament sol·licitada. La podreu recollir al vestíbul –el dia de l’espectacle inaugural i el dia de la clausura– o bé a la taquilla del teatre Cirvianum durant la resta de la
  • Els periodistes interessats a realitzar cròniques i crítiques sobre alguna de les pel·lícules concursants, poden sol·licitar l’accés a la plataforma digital per visionar-les. Cal que ho indiquin en el formulari d’acreditació general (https://torellomountainfilm.cat/premsa).
  • Per sol·licitar qualsevol entrevista, gravació o material extra, podeu fer arribar la vostra petició al responsable de premsa (Albert – 689 236 779) o bé a través del correu premsatorellomountainfilm@gmail.com.

 

ALTRES DADES

Nom del certamen                    Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló

Coorganització                          Fundació Festival de Cinema de Muntanya de Torelló,

                                                      Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA

Direcció                                      Joan Salarich

Sales de projecció                     Teatre Cirvianum i cinema El Casal

Plataforma digital                    online.torellomountainfilm.cat

Exposicions                               Foyer del teatre Cirvianum

Activitats paral·leles                Biblioteca barri de Montserrat i Casal Cívic de Torelló

Fundació Festival                     Ajuntament de Torelló i membres de l’Associació Cultural

                                                     que organitzava el certamen abans de la creació de la Fundació

Col·laboradors                          Ajuntament de Torelló, Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC)

                                                     i Diputació de Barcelona

Mecenatge                                 Axilone Metal, Tesem, Covit S.L. i Mafesa

 

Més informació 93 850 43 21 / 689 236 779 (premsa) www.torellomountainfilm.cat presstorellomountainfilm@gmail.com

Facebook / Twitter / Instagram (@torellomountainfilm)