10 grups de música de cambra participaran en el 12è Premi de Música de Cambra Montserrat Alavedra

  • Els 10 grups presentats són músics catalans o residents a Catalunya.
  • La competició es farà del 23 al 25 de setembre al Conservatori de Terrassa i al Centre Cultural Terrassa.
  • La plaça Montserrat Alavedra de Terrassa acollirà una actuació musical d’òpera i sarsuela en homenatge a la cantant terrassenca Montserrat Alavedra.
  • La gala de lliurament de premis serà el dia 30 de setembre a les 20 h al Centre Cultural Terrassa.
  • El Primer premi obtindrà 16.000 euros com a retribució d’una gira de 4 concerts per tot Catalunya.
  • El Premi de Música de Cambra Montserrat Alavedra forma part del Premi BBVA de Música, convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX.

 

Un total de 10 grups de música de cambra catalans s’han presentat a la 12a edició del Premi de Música de Cambra Montserrat Alavedra, convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX.

Aquest premi biennal, forma part del Premi BBVA de Música que compta amb dues modalitats, Premi al Talent Individual, que té com a objectiu potenciar la formació musical dels joves músics i estudiants i ajudar-los en la seva projecció professional, i el Premi de Música de Cambra Montserrat Alavedra, que històricament l’obra social de Caixa Terrassa havia convocat en 11 edicions, i enguany s’ha recuperat adaptant-lo als nous temps.

El Premi està coorganitzat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, BBVA CX i Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa, i compta amb la col·laboració de la Fundació Antiga Caixa Terrassa, el Centre Cultural Terrassa, el Conservatori de Terrassa, l’Ajuntament de Terrassa, l’Esmuc i Joventuts Musicals de Catalunya.

 

Sobre el Premi de Música de Cambra Montserrat Alavedra

El Premi té com a objectiu potenciar la formació musical dels joves músics i ajudar-los en la seva projecció professional.

Els grups han de constar d’un mínim de tres músics, instrumentals o vocals, i un màxim de nou, i la mitjana d’edat dels components de cada grup no podrà superar els 35 anys.

Cada grup ha d’aportar un mínim de quatre obres completes que hauran d’incloure: dues obres del s.XX o XXI, una obra del S.XIX, i una obra de lliure elecció. Una de les obres haurà de ser d’autor català.

 

Actuació Plaça Montserrat Alavedra

El 17 de setembre de 2016 a les 12 h tindrà es farà un acte a la Plaça Montserrat Alavedra de Terrassa on podrem gaudir de diferents actuacions.

Les actuacions musicals seran:

–         Duo de l’òpera LE NOZZE DI FIGARO de Mozart amb la soprano Marta Esteban i l’acompanyament del baix Pau Camero.

–         Ària de l’òpera LA SONNAMBULA de Bellini: Ah, non credea mirarti amb la soprano Anna Farrés.

–         Duo de la sarsuela CANÇÓ D’AMOR I DE GUERRA de Martinez Valls amb la soprano Anna Farrés i el tenor Josep M. Casarramona.

Aquesta activitat serà oferta per l’Escola Municipal de Música Conservatori de Terrassa i l’Ajuntament de Terrassa.

 

10 grups de música de cambra opten enguany al premi

Entre tots els grups presentats a competició es troben sis trios, tres quartets i un quintet.

Els grups participants són els següents:

Trio CAMILLI (violí, violoncel i piano)

Trio LORCA (violí, violoncel i piano)

Trio KAUKOKAIPUU (clarinet, violoncel i piano)

Trio PEDRELL (violoncel, violí i piano)

Quartet KEBYART ENSEMBLE (saxo soprano, saxo alt, saxo tenor i saxo baríton)

COSMOS QUARTET (violí, violí, viola i violoncel)

Quintet QUATRE + 1 (flauta travessera, oboè, clarinet, trompa i fagot)

Trio DELPHOS (piano, violí i violoncel)

Trio NUAGES (flauta, arpa i viola)

LIMNOS QUARTET (saxo baríton, saxo tenor, saxo alt i saxo soprano)

Com a mínim, la meitat dels participants de cada grup són músics catalans o residents a Catalunya.

Les proves es realitzaran al Conservatori de Música de Terrassa el 23 i 24 de setembre de 2016 (eliminatòries i semifinal), i al Centre Cultural Terrassa el 25 de setembre (final), i estan obertes al públic.

En la present edició el jurat esta format per personalitats de reconegut prestigi en el panorama musical català: el violinista i director d’orquestra Gonçal Comellas que actuarà com a president, la directora coral Glòria Coma, el flautista Claudi Arimany, la pianista Alba Ventura i el director d’orquestra i de cors Jordi Casals que actuaran com a vocals.

 

La Gala

Divendres, 30 de setembre a les 20 h al Centre Cultural Terrassa, tindrà lloc l’acte de lliurament del 12è Premi de Música de Cambra Montserrat Alavedra, on es donarà a conèixer qui ha estat el guanyador d’entre els finalistes.

Durant la gala tindrà lloc les actuacions dels joves talents, guanyadors del Premi al Talent Individual 2016, Andrea García García, volinista del Conservatori de Badalona; David Arnau Macià, trompista del Conservatori de Lleida i; Xavier Ricarte Faixó, pianista del Conservatori de Manresa.

Seguidament podrem escoltar l’actuació del Trio Rodin, darrer guanyador del Premi de Música de Cambra Montserrat Alavedra 2012.

 

16.000 euros per al guanyador en una gira de 4 concerts arreu de Catalunya

El grup guanyador rebrà 16.000 euros com a retribució d’una gira de 4 concerts que se celebraran a diferents poblacions de Catalunya.

El segon premi obtindrà una gira de 4 concerts retribuïts per Joventuts Musicals de Catalunya que formaran part de la Xarxa de Músiques, segons els honoraris vigents.

Per ambos premis, l’Escola Superior de Catalunya (ESMUC), oferirà un curs de formació: “Pack de Promoció i Gestió a l’Esmuc”.

 

Un Premi amb història i 11 grups premiats

Des de que es va instituir el premi l’any 1992, 11 grups de cambra han estat guardonats i alguns d’ells han tingut una extraordinària projecció i s’han convertit en referents en el món de la música de cambra:

2012: Trio Rodin

2010: Trio Metamorfosis

2008: Quixote Quartet

2006: Vortex Temporum Ensemble

2004: LOM Piano Trio

2002: Trio Ancor i Utopia Ensemble (Ex aequo)

2000: Quartet de vent Quatre Vents

1998: Quartet Casals

1996: Trio Alzugaray

1994: Quintet de vent Haizea

1992: Trio Novalis

 

Sobre la soprano Montserrat Alavedra

Nascuda a Terrassa l’any 1945. Soprano lírica formada musicalment a Barcelona (amb Genoveva Puig, Jordi Albareda i Jaume Francesc Puig), Madrid (Lola Rodríguez Aragón i Marimí del Pozo) i al Mozarteum de Salzburg, Àustria (Liselotte Egger, Viorica Ursuleac i Paul Schilhawsky).

Montserrat Alavedra començà la seva carrera internacional als vint-i-tres anys cantant Oratoris de Bach i Haendel al costat d’artistes ja consagrats. Ben aviat fou reconeguda com una excel·lent intèrpret de Lieder i per l’originalitat de repertori dels seus recitals.

Va realitzar gires per Canadà i Estats Units i va debutar a Nova York i a Viena amb èxit de públic i crítica musical, i va fer els primers enregistraments discogràfics.

Iniciada per Bernhard Paumgartner en la més pura tradició mozartiana, fou convidada a participar en el Queen Elisabeth Hall, durant tres temporades per cantar Aries de Concert de Mozart sota la direcció de Geraint Jones. Cantà i enregistrà per la BBC, i participà en nombrosos festivals tant a Anglaterra com a Barcelona, algunes vegades acompanyada al piano per Erik Werba, que va significar un important suport en la seva carrera.

El seu repertori era extensíssim en el camp de la Música de Cambra, Simfònica i Òpera. Li foren encomanades importants estrenes a Europa i als Estats Units, on últimament residia. Era professora de cant a la Universitat de Washington a Seattle. Té editats deu discos i nombrosos enregistraments per a la televisió i ràdio.

Les seves darreres actuacions inclouen un recital al Alice Tully Hall, de Nova York, acompanyada de Miguel Zanetti, l’opereta de J. Strauss “El baró gitano”, estrena de l’òpera “Clementina” de Boccherini, “Pimpinone” de Telemann, “Passió segons Sant

Mateu”, “Passió segons Sant Joant”, la “Missa en si menor”, de J.S. Bach, el “Requiem” de Mozart, etc. Va actuar també en el Festival de París amb l’òpera de Vicent Martín i Soler “Una cosa rara”m realització dirigida per Jordi Savall.

Les últimes aparicions davant el públic foren per estrenar les cançons de Xavier Turull “L’amor incert”, obra que presentà en diferents recitals per ciutats de Catalunya.

Montserrat Alavedra morí a Barcelona el dia 4 d’abril de 1991 a l’edat de 45 anys. (Més informació al dossier de premsa).

 

Les dades

Competició: 

Del 23 de setembre al 25 de setembre del 2016 al Conservatori de Terrassa i al Centre Cultural Terrassa.

Obert al públic.

Gala de lliurament de premis i actuacions de Trio Rodin i joves talents:

Divendres, 30 de setembre del 2016 a les 20 h al Centre Cultural Terrassa.

Acte lliure amb prèvia inscripció de reserva a entrades@fundacioct.cat fins al 27 de setembre.

 

Més informació a: www.fcaixescatalanes.cat i bases del Premi