S’inicia la 6a edició del cicle Avui també és Sant Joan a 12 biblioteques de Catalunya

  • El cicle arribarà enguany a Tarragona, Canovelles, La Seu d’Urgell, Manresa, Santa Coloma de Farners, Navarcles, Les Borges Blanques, La Bisbal d’Empordà, Santa Coloma de Gramenet, El Vendrell, Berga i Teià.
  • Jordi Coca i Anna R. Ximenos donen el tret de sortida a la nova edició amb la primera conversa del cicle a la Biblioteca Pública de Tarragona, el pròxim 5 de març a les 18.30 h.

 

Amb la finalitat de fomentar la literatura catalana de qualitat i fomentar la reflexió sobre els valors universals entre la societat, la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA CX, posa en marxa la 6a edició del cicle Avui també és Sant Joan, un cicle de converses que arriba a dotze biblioteques públiques catalanes, a partir de les darreres obres guardonades amb el Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana.

Reconeguts autors com Jordi Coca, Andreu Martín, Ada Castells, Àlvar Caixal,  Melcior Comes, Najat El Hachmi, Carme Riera, Rafael Vallbona i Gemma Lienas, guardonats amb el Premi BBVA Sant Joan, i psicòlogues com Núria Beitia, Núria Vendrell, Anna R. Ximenos i Pilar Arlándiz, participaran en les converses d’aquest cicle.

Els autors, prenent com a referència les seves obres, tractaran valors i emocions universals amb expertes en psicologia, i conversaran amb el club de lectura de la biblioteca.

 

Primera conversa, a la Biblioteca Pública de Tarragona

La primera conversa del cicle serà el proper 5 de març, a les 18.30 h, a la Biblioteca Pública de Tarragona.

Jordi Coca, Premi BBVA Sant Joan 2009, amb l’obra La nit de les papallones, conversarà amb Anna R. Ximenos – psicòloga i màster en estudis sobre la dona (UAB) – sobre “La transgressió, la puresa i la llibertat”, valors que posa en escena la novel·la. 

Tot i que l’activitat és oberta al públic, els lectors del club de lectura de la biblioteca disposen prèviament d’un exemplar per tal que puguin participar.

 

L’obra: La nit de les papallones

Genial, agosarada, intuïtiva i vital, la Carla se sent autènticament lliure en la Barcelona

grisa i cansada dels primers anys setanta. La seva aparició fulgurant en el món del musichall suposa un autèntic capgirament estètic i moral. Les seves creacions enlluernadores, originals i plenes de talent, no tenen res a veure amb la rutina que aleshores dominava els espectacles nocturns tant en el petit escenari de la Bodega Apolo com en El Molino.

Descoberta per un obscur periodista, aviat trobarem la Carla regnant en el locals de

moda: Panam’s, Bocaccio, Lord Black, Jazz Colon, o bé perduda al Drugstore. Els artistes i intel·lectuals progressistes l’adoren, l’afalaguen i l’acaben convertint en un símbol del canvi i de la modernitat. Però la nit té laberints temptadors, i darrere aquesta noia bella, suggerent i pertorbadora, s’amaga una dona immensament vulnerable, que en el fons tan sols vol gaudir de la vida amb plenitud.

Escrita com un homenatge a l’striper Christa Leem, Jordi Coca s’endinsa en els anys de la predemocràcia i, a través de personatges reals i imaginaris, fa un retrat esplèndid, crític i lúcid, d’una època marcada per les ànsies de trobar nous camins de llibertat. Però, com tants altres miratges d’aquell temps, al capdavall la Carla no haurà estat gaire més que una il·lusió, una fugaç i intensa papallona de la nit.

«La vaig veure: nua, d’esquena, en la claror vermella que omplia l’escenari. Era la Carla quan actuava a El Molino i gronxava la mitja cabellera rossa tot movent el cos de manera ondulant. No sé si se’n pot dir ballar d’allò que feia mentre es treia la roba lentament, però a la fotografia se li veuen, amb nitidesa i il·luminades de vermell, l’esquena i les natges encara amb un cert aire adolescent».

«Aquella noia meravellosa era una papallona amb polsim daurat a les ales i per això mateix estava condemnada a morir cremada per l’escalfor dels focus».

L’autor: Jordi Coca

Jordi Coca (Barcelona, 1947) va començar la seva carrera d’escriptor l’any 1971 amb l’obra Un d’aquells estius (Els Lluïsos). D’aleshores ençà ha conreat el gènere novel·lístic i també l’assaig sobre temes teatrals i literaris. És autor, entre d’altres, de Mal de lluna (1988), La japonesa (1992), Louise. Un conte sobre la felicitat (1993), Paisatges de Hopper (1995), Dies meravellosos (1996), La faula dels ocells grecs (1997), L’Emperador (1997), Sota la pols (2000), Lena (2002), Cara d’àngel (2004), Sorres blanques (2006) i La noia del ball (2007).

Al llarg de tots aquests anys, Jordi Coca ha obtingut nombrosos premis en reconeixement d’una trajectòria literària excepcional, entre els quals cal comptar els prestigiosos Premi Nacional de la Crítica, Ciutat de Palma, Premi Ramon Muntaner de Literatura Juvenil i Premi Sant Jordi de novel·la. També ha fet versions al català d’autors com Maurice Maeterlinck i del poeta japonès Matsuo Bashô. Actualment escriu la tesi de doctorat en arts escèniques sobre el teatre de Palau i Fabre i és membre del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts de Catalunya. Les seves obres han estat traduïdes al castellà, francès, a l’italià i a l’anglès.

La psicòloga: Anna R. Ximenos

Anna R. Ximenos és llicenciada en Psicologia i màster en Estudis sobre les dones a la UB. S’ha format com a escriptora a l’Aula de Lletres i a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i darrerament ha publicat el llibre Interior Blau.

 

Sobre el cicle: Avui també és Sant Joan

El cicle neix a partir de tres eixos:

El Premi BBVA Sant Joan. Certamen literari que des de fa 38 anys s’adreça a escriptors i escriptores en llengua catalana de qualsevol nacionalitat o procedència.

La literatura. A través del relat, és generadora d’identitats i valors a partir de la identificació i associació que els lectors en fan amb la realitat.

Les biblioteques públiques. Que han esdevingut, especialment ens els darrers anys,

espais de democratització cultural i accés universal al coneixement i a la lectura.

A partir d’aquests tres eixos, la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA CX, ofereix 12 converses a 12 biblioteques públiques catalanes, on es combinen la creació literària reconeguda, en aquest cas dels darrers guardonats del Premi BBVA Sant Joan, i els valors que formen part de l’actualitat de la nostra societat i que generen un constant debat sobre com s’han d’interpretar els fets i emocions de l’existència.

 

Sobre el Premi BBVA Sant Joan

La Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA CX, convoca el Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana.

El Premi, que enguany celebra la seva 39a edició, té com a finalitat el foment de l’escriptura i la lectura en català des de la seva creació, l’any 1981, per l’Obra Social de Caixa Sabadell.

El guardó és un dels més ben dotats de les lletres catalanes: 35.000 euros lliures d’impostos, a banda dels drets d’autor. Edicions 62 és l’encarregada de fer l’edició comercial de les obres guanyadores.

Actualment la Fundació Antigues Caixes Catalanes amb BBVA CX porta a terme activitats en àmbits tan diversos com el teatre, el dibuix i la pintura, el circ, el cinema de muntanya i la música, amb l’objectiu d’ajudar en la difusió i projecció dels professionals i estendre la cultura arreu de Catalunya.

 

 

Per a entrevistes o més informació contacteu amb:

Taleia Cultura:  taleia@taleiacultura.com