Sis contes de vida inspiren el 38è Concurs BBVA de Dibuix Escolar

  • Els dibuixos s’hauran d’inspirar en Sis contes de vida que ens ajudaran a reflexionar, compartir i entendre una mica millor aspectes com el naixement, l’amor, la salut o la mort.
  • Cada conte presenta una o més competències emocionals, i han estat escrits per Júlia Prunés Massaguer, escriptora especialitzada en educació emocional.
  • El Concurs BBVA de Dibuix Escolar s’adreça als alumnes de totes les escoles de primària i d’educació especial de tot Catalunya.
  • El concurs està convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC), amb el suport de BBVA CX.

 

La Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC), amb el suport de  BBVA CX, ha convocat el 38è Concurs BBVA de Dibuix Escolar, amb l’objectiu de servir d’estímul per desenvolupar les habilitats i capacitats dels alumnes de primària en l’àmbit del dibuix i la il·lustració, a la vegada que llegeixen en català.

Els treballs premiats il·lustraran un nou llibre de contes de  la col·lecció “Concurs de Dibuix Escolar”, publicat per Editorial Mediterrània.

L’edició d’enguany, Sis contes de vida ens parla de d’aspectes com el naixement, l’amor, la salut o la mort. Sis històries que en positiu que ajudaran a reflexionar, compartir i entendre una mica millor “la vida”.

Amb aquesta iniciativa, els mestres poden treballar els contes al centre docent des de vessants tan diverses com la plàstica, la llengua catalana i els valors socials i cívics.

A més, al blog www.contesperaprendreaser.blogspot.com    es poden trobar materials i recursos proposats per l’autora per treballar-los a l’aula.

 

Com participar-hi! Premis per als nens i per a les escoles

El concurs està obert als alumnes de totes les escoles d’educació primària, així com les d’educació especial, de Catalunya.

Hi ha dues categories: una, per als cursos de 1r, 2n i 3r de primària, i l’altra, per als cursos de 4t, 5è i 6è. Cada escola ha de seleccionar els dibuixos efectuats pels seus alumnes a fi de presentar a concurs un total de 12 il·lustracions, 6 per cada categoria, una per a cadascun dels contes seleccionats.

Els dibuixos participants al concurs opten per a cada categoria i per a cadascun dels contes que s’han d’il·lustrar, a un primer, un segon i un tercer premi. És a dir, s’atorguen 12 primers, 12 segons i 12 tercers premis; per tant, un total de 36 premis. El jurat pot decidir si atorga accèssits als dibuixos presentats pels centres d’educació especial.

Les escoles d’educació primària opten a un premi en funció dels reconeixements obtinguts pels seus alumnes,  i per la tasca pedagògica realitzada. Per 1 o 2 alumnes premiats: 400€; per 3 o 4 alumnes premiats: 600€ i per 5 o més alumnes premiats: 800€. Les escoles d’educació especial reben un ajut en funció del nombre d’escoles especials que participin.

Les bases del concurs i els textos dels contes en què s’han d’inspirar els dibuixos es poden descarregar al web www.fcaixescatalanes.cat.

Els treballs que es presentin a concurs es poden lliurar a qualsevol oficina BBVA CX,  abans del proper 15 de febrer del 2019, adjuntant-hi el full de participació. Un cop entregats els dibuixos cal fer la inscripció al web www.fcaixescatalanes.cat.

 

Sis contes de vida

  1. El riu de la vida

L’avi Narcís, un vell mariner molt estimat per tothom, s’havia mort feia unes setmanes. La família i els amics, porten les seves cendres en vaixell per deixar-les al mar, mentre recorden les diferents lliçons de vida que els va deixar.

Un conte que ens parla de la vida, a través de la mort.

 

  1. La terra vomita

Un bon dia, el mar expulsa tota la brossa que els humans han anat amagant a les seves aigües. En Maiol i la seva mare, que ho segueixen a través de les notícies, s’impliquen en la neteja de les platges i en la solució del problema.

Un conte que ens parla d’implicació, d’ecologia i reciclatge.

 

  1. Vitralls

La classe dels cavalls, fa la ruta dels vitralls amb l’Aitor, el seu mestre de plàstica i la seva tutora, i coneixen a la mestra vitrallera Aurora Volart, que els explica com es fa un vitrall, que segons ella, són com les persones.

Un conte que ens parla de l’essència de les persones i l’autoestima.

 

  1. Màgia

Després de veure l’espectacle de màgia de la maga Mirindolis, el Quim diu al seu pare que la màgia no existeix, que tot son trucs. Entre tots i totes, el fan adonar que la màgia és per tot arreu.

Un conte sobre la “màgia” de les petites coses de la vida.

 

  1. El món que volem.

Una colleta que estiueja en el mateix poble, van d’excursió a Can Xiulet. Al sortir, descobreixen que els adults han preparat una Taula rodona per parlar del món que volen deixar als seus fills i ningú els ha preguntat abans, quin és el mon que volen.

Un conte sobre proactivitat i normalització de la diversitat

 

  1. Uakan Tanka i les quatre fletxes

En Lonnan i la seva àvia, Tallulah, es troben un os mentre collien llenya per mantenir el foc encès. La por, deixa petrificat al petit indi i l’àvia li ensenya a respirar amb el cor. Aquell vespre, al voltant del foc, la tribu dels Lakota parlen de les emocions i de com tot està connectat.

Un conte sobre gestió de les emocions i connexió amb la naturalesa.

 

El jurat

En aquesta edició, el jurat estarà composat per un representant de la Fundació Escola Municipal d’Arts i Oficis d’Olesa de Montserrat, un representant de l’Escola d’Art d’Olot, un representant de l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona, un representant de l’Escola Municipal d’Art de Terrassa, un representant de l’Editorial Mediterrània, i un representant de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX.

Lliurament de premis i exposició dels dibuixos guanyadors

El dissabte 4 de maig del 2019, a les 12 h, tindrà lloc l’acte de lliurament dels premis als escolars guanyadors al Centre Cultural Terrassa, de la Fundació Antiga Caixa Terrassa; equipament que col·labora en l’organització del concurs des de la seva creació fa més de 37 anys.    

Entre els dies 4 i 8 de maig els dibuixos guanyadors seran exposats al públic en una mostra al vestíbul del Centre Cultural Terrassa (Rambla d’Ègara, 340 de Terrassa). Està previst que tant els dibuixos guanyadors com els presentats puguin ser exposats a oficines de BBVA CX.

 

Les dades i les bases

Convocatòria 38è Concurs BBVA de Dibuix Escolar

Termini: lliurament dels treballs abans del proper 15 de febrer del 2019

Lloc de lliurament: les escoles poden lliurar els dibuixos a qualsevol oficina de BBVA CX o a la Fundació Antigues Caixes Catalanes per correu postal o presencialment.

Més informació i bases a:

www.fcaixescatalanes.cat 

concursdibuix@fundacioct.cat o fundacio@fcaixescatalanes.cat

També podeu visitar el nostre canal Vimeo on trobareu d’altres edicions: