AEInnova y Faixamata ganan el Premio BBVA a la Innovación en Sostenibilidad Medioambiental

  • L’empresa Alternative Energy Innovation (AEInnova) rep el primer premi per la seva tecnologia, que permet capturar la calor residual de la indústria i convertir-la en energia neta.
  • El segon premi ha estat atorgat a l’empresa Faixamata, pel seu sistema de gestió de purins que redueix l’impacte mediambiental
  • En aquesta primera edició s’han presentat una seixantena de projectes, d’entre els quals cinc han estat seleccionats com a finalistes
  • El Premi està convocat i coorganitzat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA

 

15 de juliol de 2020

L’empresa Alternative Energy Innovation (AEInnova) ha estat guardonada amb el 1r Premi BBVA a la Innovació en Sostenibilitat Mediambiental,  que rebrà com a premi una dotació de 10.000 euros.

El jurat ha atorgat el primer premi a AEInnova per ser: “un projecte innovador, que contribueix a la circularitat de l’economia, aplicable i amb impacte al sector industrial, nascut de la investigació universitària”.

En concret, AEInnova ha desenvolupat una tecnologia que permet capturar la calor residual de la indústria i convertir-la en energia neta, amb dues línies d’actuació: la millora de l’eficiència energètica de la industria, convertint la calor en electricitat, i la creació d’uns sensors industrials alimentats per calor residual i que no necessiten bateries.

Per la seva banda, el 2n Premi ha recaigut en l’empresa Faixamata, que rebrà una dotació de 5.000 euros, pel seu sistema de gestió de purins que redueix l’impacte mediambiental en un 78% menys de  nitrogen, un 90% menys de fòsfor i un 85% menys de potassi, a més de la reducció del 50% dels costos de tractament i venda del subproducte per a plantes de compostatge, fent que el residu es converteixi en recurs.

En aquest cas, el jurat l’ha valorat per ser “un projecte innovador, procedent d’una iniciativa privada, que aconsegueix l’economia circular, no contaminant, d’autoconsum i autogeneració de l’energia elèctrica. Un model replicable que pot solucionar la gestió de purins, un problema mediambiental a Catalunya”.

AEInnova i Faixamata van quedar finalistes juntament amb Shotl, Síner i Worldcoo.

En aquesta primera edició, el Premi BBVA a la Innovació en Sostenibilitat Mediambiental ha rebut una seixantena de projectes procedents de pimes amb seu a Catalunya que han desenvolupat un projecte o procés sostenible amb almenys un any en funcionament. El Premi es va posar en marxa a finals del desembre del 2019 i a causa del COVID19, fins ara no s’havien donat a conèixer les empreses finalistes.

De la seixantena de projectes participants en aquesta primera edició, el 20% es classifiquen com a molt innovadores i un 33% de nivell mig. El 13% de les candidatures presentades tenen potencial de replicació elevat, i un 35% potencial mitjà. La gran majoria tenen beneficis ambientals i socials.

44 de les propostes provenen d’empreses de la província de Barcelona, repartides entre els Vallesos, Barcelona, Osona, Anoia, Maresme i Baix Llobregat), 9 de Tarragona, 3 de Lleida, 3 de Girona i 1 de les Illes Balears.

Creat a finals del 2019, té per objectiu promoure la innovació i la sostenibilitat en l’àmbit empresarial en resposta a les necessitats actuals, per tal de millorar el benestar de les persones i l’estat del medi natural. També pretén reconèixer i fomentar els valors pel respecte al medi ambient a la societat.

El Premi pren com a referència l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible aprovada per l’Assemblea General de Nacions Unides el setembre de 2015 i els seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que tenen com a missió erradicar la pobresa, lluitar contra la desigualtat i la injustícia, i posar fre al canvi climàtic, entre altres. Aquesta agenda pretén marcar l’acció global pel desenvolupament sostenible fins a l’any 2030. Aquest premi s’emmarca de manera especial en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) 7, 12 i 13 que fan referència a l’energia neta i renovable, la producció i el consum responsable i l’acció climàtica.

El jurat d’aquesta primera edició ha estat format per la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà i Roca; el professor de direcció estratègica de l’IESE, Joan Enric Ricart; el president de CECOT, Antoni Abad; la directora de la Fundació Empresa & Clima, Elvira Carles; l’exdirectora de El Periódico, Anna Cristeto; i el director del Segment Pimes del BBVA a Catalunya que actua com a secretari sense vot, Joan Carles Alba.

El Premi ha comptat també amb la col·laboració de Fundació Pimec, CECOT i el Col·legi d’Economistes en la difusió del Premi, i de El Periodico en l’organització de l’acte.  

 

Els reptes del món empresarial

L’acte, que ha estat adreçat a totes les empreses, entitats i professionals interessades en el binomi empresa i sostenibilitat, però també per a totes aquelles persones preocupades pels efectes del canvi climàtic, va tenir lloc ahir en format virtual i va estar conduït pel cap d’economia de El Periódico, Agustí Sala.

Sota el títol Nous Reptes en Sostenibilitat per al món empresarial, va comptar amb  una conferència a càrrec del periodista i meteoròleg, Tomàs Molina, sobre Canvi climàtic. Com serà l’empresa al 2030.

Molina ha explicat com el canvi climàtic s’està accelerant i com l’objectiu que la temperatura del planeta no pugi més d’un grau i mig a finals de segle, s’assolirà probablement abans del 2030. Els últims pronòstics per als propers anys que ha difós l’Organització Meteorològica Mundial, els més prestigiosos que es fan a Barcelona, al Barcelona Supercomputing  Center, BSC, confirmen aquesta tendència també a la península i a Catalunya, a més d’una disminució de les precipitacions del voltant d’un 10%.

Segons Molina, la pandèmia del COVID19 ha demostrat que pot passar el pitjor i que cal actuar amb decisió i ràpidament. Cal que ens preparem per adaptar-nos a aquesta nova realitat climàtica, que portarà més esdeveniments amb temperatures superiors als 40 graus, i menys aigua disponible, i que haurem d’actuar decididament per reduir les emissions de CO2 per no arribar a situacions encara més complicades en un futur pròxim, explica Molina.

L’acte ha comptat amb la presència del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

Per la seva banda, també han intervingut els organitzadors i convocants de premi, Christian Terribas, patró de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, i José Ballester, director Territorial de BBVA Catalunya.

 

Sobre les cinc empreses finalistes

 

AEInnova (Terrassa)

L’empresa Alternative Energy Innovation (AEInnova) és un spin-off del departament de microelectrònica de la UAB.

Ha desenvolupat una tecnologia que permet capturar la calor residual de la industria i convertir-la en energia neta, de carboni negatiu.

Ha creat una patent internacional que permet transformar la calor sobrant en energia neta millorant l’eficiència energètica de la indústria i alhora ha creat els sensors industrials del futur, que funcionen sense bateries.

Durant els seus 5 anys de vida ha estat guardonada amb diversos premis internacionals per la seva tecnologia i l’enfoc cap a la mitigació de l’impacte del canvi climàtic.

AEInnova va desenvolupar un primer pilot el 2015 que va permetre recuperar calor d’una xemeneia del taller de pintures de SEAT Martorell, i actualment compagina la realització de diferents projectes de recerca europeus amb altres per a importants empreses amb l’objectiu de capturar la calor dels processos i utilitzar l’energia recuperada per reintroduir-la a la xarxa elèctrica i per alimentar sensors industrials.

 

Faixamata (Serós, Lleida)

Faixamata és una empresa familiar dedicada a l’activitat agrícola i ramadera. Té 4.400 animals de destete i 4.735 animals d’engreix, amb projecte sol·licitat per incrementar fins a 9.600 animals d’engreix.

Han creat un projecte solar per instal·lació fotovoltaica d’autoconsum que ha ajudat a reduir en un 40%, des de la seva instal·lació, el consum de l’energia elèctrica a les granges porcines. Aquest projecte ajuda a aprofitar l’energia solar i tenir un cost més reduït dins de la mateixa activitat.

D’altra banda, han portat a terme un altre projecte, l’emmagatzematge de purins dins de ‘explotació ramadera porcina, per tal de reduir el nitrogen fins al 78%, el  fòsfor fins al 90% i el potassi fins al 85%.

Amb aquest projecte s’aconsegueix separar la fracció líquida del sòlid, i contribueix a resoldre la contaminació per nitrats de les aigües subterrànies i del sòl.

Ambdós projectes són replicables a totes les granges de la mateixa dimensió.

 

Shotl (Sant Cugat)

Shotl és una startup creada el 2017 que ofereix una plataforma de mobilitat, que consisteix en dues aplicacions de mòbil i un sistema central, per implementar i operar serveis de transport col·lectiu a demanda en temps real, combinant tecnologia, algoritme, coneixement i suport tècnic. 

L’objectiu de la companyia és ajudar a ciutats i operadors de transport a oferir un servei de transport públic més flexible i eficient, pensat sobretot per a zones amb poca cobertura de serveis i on la gent depèn del seu vehicle privat.

Actualment, opera a 9 països d’Europa i al Japó, i entre els seus objectius:  solucionar els grans reptes urbanístics i mediambientals del futur.

 

Síner (Barcelona)

Símbiosy és una empresa especialitzada en simbiosi industrial. La simbiosi industrial identifica residus d’empreses que poden ser utilitzats com a matèries primeres en altres empreses.

Síner va néixer com una eina pròpia enfocada a la simbiosi industrial i és la plataforma que identifica aquests residus. Actualment, s’ha convertit en una plataforma per a tercers.  

 

Worldcoo (Barcelona)

Worldcoo és una empresa social que va néixer l’any 2012 amb l’objectiu d’ajudar  les ONG a trobar els recursos econòmics necessaris per impulsar els seus projectes socials i mediambientals arreu del món.

A través de l’Arrodoniment Solidari, els establiments comercials poden oferir als seus clients/es la possibilitat d’arrodonir l’import final de la seva compra i donar els cèntims restants a  una causa social sempre que s’utilitzi la targeta com a opció de pagament. 

L’Arrodoniment Solidari és el darrer mecanisme de recaptació que l’empresa ha posat en marxa. A través d’aquest, és possible arrodonir l’import final de la compra sempre que es paga amb targeta i donar els cèntims restants a un projecte social o de preservació del medi ambient. 

El projecte ha permès finançar projectes mediambientals a través de micro donacions en moments recurrents del dia a dia de forma senzilla, íntima i transparent. 

Durant el 2019 es va realitzar a prop de 6 milions de donacions, el que equival a 2,3M€ recaptats.

La companyia aposta per la innovació, el compromís solidari i la total transparència de tots els projectes amb els que col·labora. Des de la seva creació, ha finançat més de 420 projectes, gràcies a les prop de 10 milions de donacions.  Worldcoo compta amb el Certificat B Corporation i al 2015 va ser una de las PIMES escollides per rebre finançament per part del programa de la Comissió Europea Horizon 2020.