Carregant Esdeveniments
  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

“La casa de la frontera” de Rafael Vallbona

29 novembre, 2018 / 19:30 h

Recinte

Biblioteca Ernest Lluch de Vilassar de Mar
Carrer de Santa Eulàlia, 66
Vilassar de Mar, Barcelona 08340 España
+ Mapa de Google

Biblioteca Ernest Lluch de Vilassar de Mar

Presentació de l’obra guardonada amb el Premi BBVA Sant Joan 2017, “La casa de la frontera” de Rafael Vallbona. 

Sobre l’obra

La casa de la frontera és un establiment situat al barri de la duana de Puigcerdà, al bell mig de la ratlla amb França. Pertany a la família Grau des de finals del segle XIX, quan la van comprar per instal·lar-hi un hostal que amb el temps es va transformar en bar i botiga de queviures.

El dia de la jubilació, mentre apaga per darrera vegada les neveres i els llums de la botiga, la Carme repassa la vida de la seva família –des dels rebesavis fins els fills- i recorda sense nostàlgies la història d’aquesta casa fronterera. Un lloc de pas, on s’hi han encreuat molts destins –aventurers, fugitius o exiliats- i que enmig d’un paisatge imponent, ha estat testimoni d’alguns dels episodis més rellevants que han transformat la Cerdanya i tot el país: des de la Setmana Tràgica fins a la Guerra Civil, la misèria de la postguerra, l’auge del turisme o la perforació del túnel del Cadí.

Ara que tanca la botiga la Carme sent com el seu món s’apaga. Perquè aquelles vides que al llarg de cinc generacions l’han poblat formen part de la seva. I perquè els murs d’aquesta casa contindran per sempre el relat de milers de vides anònimes que són un mirall de tota una comarca, marcada per la divisió política entre dos estats, i de tot un país.

Amb una reconstrucció històrica ben travada, movent-se entre el present i el passat, i jugant amb una doble perspectiva de realitat i ficció, Rafael Vallbona ha escrit una novel·la coral que manté la intriga i l’emoció per una terra i uns personatges -amb les seves esperances i il·lusions, els seus somnis o les seves pors- que han deixat la seva petja en la història del país.