Carregant Esdeveniments
  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

“El fil invisible” de Gemma Lienas

9 novembre, 2018 / 19:00 h

Recinte

Biblioteca Jaume Fuster
Plaça de Lesseps, 20-22
Barcelona, Barcelona 08023 España
+ Mapa de Google

Biblioteca Jaume Fuster

Presentació de l’obra guardonada amb el Premi BBVA Sant Joan 2018, “El fil invisible” de Gemma Lienas. 

Sobre l’obra

El juliol 2009 la Júlia Coma viu uns anys de plenitud. La seva feina com a guionista de documentals de ciència l’entusiasma, i la seva parella, el Carles, l’estima. No obstant, el nou guió, que en un mes ha de lliurar a la productora, se li resisteix. No acaba de trobar la idea fins que decideix orientar-lo cap al passat, just al moment de la descoberta de l’estructura de la doble hèlix de l’ADN, el 1953. Un fet crucial per a la genètica i en el qual la científica Rosalind Franklin va jugar un paper decisiu. La seva contribució, però, mai no va ser públicament reconeguda. Franklin va ser, segons deia la seva biògrafa, la dama fosca de l’ADN, perquè, malgrat haver estat una investigadora de primer ordre, la història de la ciència gairebé l’ha fet desaparèixer del relat de la genètica.

Mentre la Júlia comença a documentar-se per al nou guió, que es plantejarà com una història de suspens, rep una carta amb remitent de l’illa de Batz, a costa bretona, d’on era originària la família de la seva àvia materna, l’àvia Odile. La carta conté una invitació a la festa d’aniversari per celebrar els cent anys de la seva besàvia, Yvonne Le Goff, a qui ella no coneix. La Júlia dubta si acceptar o no la invitació, però, quan descobreix que la Rosalind Franklin hi va estar un parell de cops, decideix anar-hi. A més durant les vacances, lluny d’en Carles, tindrà temps de reflexionar sobre la idea de ser mare.

Durant l’agost, a l’antic casalot familiar de l’illa de Bath, la Júlia es troba per primer cop  amb la seva besàvia, una dona imponent, i la resta de la família materna: l’oncle Jean, un home seductor, llibreter antiquari, que pateix una malaltia degenerativa i per qui se sent immediatament atreta; en Pierre, la Marie…

Uns antics àlbums familiars, però, amb imatges de la infantesa de la seva àvia l’alerten d’algun misteriós secret familiar. Les sospites augmenten quan s’assabenta que la seva àvia i la seva besàvia no s’avenien gens. I encara més quan s’assabenta que l’Illa de Batz va ser escenari de bombardejos i combat entre les forces nazis i cèdules de la Resistència francesa durant la segona guerra mundial.

Aviat, el que havien de ser unes vacances familiars es converteixen en uns dies d’investigació sobre els seus orígens i la seva identitat. Orígens que amaguen un secret fosc, gelosament custodiat per la seva besàvia.