Cinema i muntanyes. Exposició

La Fundació Festival de Cinema de Muntanya de Torelló i la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el suport de BBVA CX, produeixen l'exposició "Cinema i muntanyes" amb fotografies i imatges de l'arxiu del Festival.

Presentació

El cinema de muntanya com a gènere, va néixer l'any 1924 amb la pel·lícula Der Berg des Schicksals, d'Arnold Fanck i es va perllongar per un període de més d'una dècada.

Es va desenvolupar, bàsicament, a l'àrea geogràfica del Tirol i va tenir els seus màxims exponents, a més de Fanck, a Leni Riefenstahl i Luis Trenker.

En les pel·lícules del gènere, la muntanya esdevé un personatge més i és el centre absolut dels esdeveniments, l'enemic a batre. Al seu entorn hi giren la resta de personatges, tots ells portadors d'uns valors morals molt identificats amb el mode de vida alpí: la tradició ancestral, la família i l'honor.

Més enllà del cinema de muntanya com a gènere, on les muntanyes hi tenen un significat molt precís, aquestes han tingut, fins a l'actualitat, una presència força destacada en multitud de pel·lícules, tot i que en aquests casos no es poden considerar pertanyents al gènere. Hi han actuat només com a escenari on s'hi han situat aventures, disputes, drames amorosos o hilarants comèdies. 

El cinema d'aventures és, per raons òbvies, on les muntanyes s'han utilitzat més sovint, encara que pràcticament tots els gèneres les han fet servir: del western fins al cinema de terror, passant pel thriller, el còmic, el fantàstic o fins i tot el musical. 

L'exposició és un recull de cartells, programes de mà i fotogrames d'una vintena de pel·lícules representatives dels diferents gèneres on la muntanya, sovint de forma metafòrica, hi té un significat remarcable i sempre diferent.