El 36è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló arrenca amb la segona millor xifra de pel·lícules inscrites de la seva història

  • Un total de 139 produccions cinematogràfiques d’arreu del món s’han presentat a l’edició d’enguany. D’aquestes, 46 optaran a endur-se la Flor de Neu d’Or
  • La secció competitiva reunirà les darreres novetats de grans referents com Xavier de la Rue, Adam Ondra, Tamara Lunger o els guanyadors del 2017, Anne i Erick Lapied
  • El festival vol potenciar la presència femenina dins la indústria del cinema de muntanya. Per primera vegada, 13 de les 46 pel·lícules estan dirigides o protagonitzades per dones 

 

Comença el compte enrere cap a la 36a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya. Torelló tornarà a ser l’epicentre del millor cinema de muntanya, aventura i etnografia del 16 al 25 de novembrede 2018. L’edició d’enguany arriba amb la segona millor xifra de pel·lícules inscrites de la història i amb l’objectiu de potenciar els grans referents femenins que estan guanyant protagonisme dins una indústria històricament masculina. Els realitzadors del sector amb més renom internacional han tornat a escollir Torelló com a escenari per presentar a Europa les seves darreres produccions. I tot plegat, amb la Patagònia com a eix vertebrador: l’essència d’aquest gran territori de l’Amèrica del Sud encetarà el certamen amb un espectacle inaugural inèdit i centrarà 2 de les 4 exposicions produïdes per la fundació del festival. 

Tot això, amb l’objectiu de reforçar un model d’èxit internacional que avui situa el de Torelló entre els festivals de cinema de muntanya més importants del món. El certamen, coorganitzat per la Fundació Festival de Cinema de Muntanya, la Fundació Antigues Caixes Catalanesi BBVA CX, comptarà amb una programació de luxe a tots els nivells.

_SECCIÓ COMPETITIVA

El 36è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló arrenca fent història. Un total de 139 pel·lícules d’arreu del món es van presentar a l’edició d’aquest any. Es tracta de la segona xifra d’inscrits més elevada de la històriadel Festival, només superada pels 146 que es van registrar el 2016, fa 2 anys. D’aquesta manera, es reforça una tendència pel que fa a l’increment de participació al certamen de films vinguts de tots els racons del planeta que decideixen fer de Torelló l’escenari per presentar les seves darreres novetats. Pel que fa a les nacionalitat, aquest any les produccions inscrites provenen de24 països diferents, principalment França, Itàlia Alemanya o Àustria, però també Estats Units, Canadà, Austràlia, Rússia o Nova Zelanda. I per primera vegada, l’organització ha rebut una pel·lícula amb segell armeni. 

Dels 146 films presentats se n’han seleccionat 46 que formaran part de la secció competitiva, es projectaran a la gran pantalla del teatre Cirvianum durant els 10 dies de certamen i optaran a guanyar la Flor de Neu d’Or de la 36a edició. Les 46 pel·lícules seleccionades provenen de 16 països diferents; 9 d’elles de França, seguides d’Estats Units (6), Espanya (6) i Àustria (6), entre altres. 

_APOSTA PEL SEGELL FEMENÍ

L’organització del Festival vol potenciar el segell femení del cinema de muntanya. En una indústria on històricament els homes han acaparat tots els rols, cada vegada són més les dones que signen grans produccions d’aquest gènere, i el festival de Torelló vol ser-hi per fer-les visibles. Per primera vegada, 4 de les pel·lícules que es projectaran estan dirigides i protagonitzades per dones, 4 més estan dirigides per dones i 5 més, protagonitzades per dones

_ALDO AUDISIO, FLOR DE NEU D’HONOR

Enguany, el Festival retrà homenatge a la figura d’Aldo Audisio, que durant quatre dècades ha estat al capdavant del Museu Nacional de Muntanya de Torí. Audisio serà a Torelló per rebre la Flor de Neu d’Honor en mans del director Joan Salarich en l’acte de clausura, el 24 de novembre. El seu nom també forma part del passat i el present de la IAMF, la International Alliance for Mountain Film. Aquesta associació, de la qual ell n’ha estat coordinador, agrupa 24 festivals i entitats de tot el món dedicades a la divulgació del cinema de muntanya. 

_’PATAGONIA DREAMING’ ENCETARÀ EL 36è FESTIVAL 

L’espectacle d’enguany –Patagonia Dreaming– comptarà amb la veu dels personatges que més coneixen aquest territori. Seran a l’escenari del teatre Cirvianum el viatger i escriptor Enric Soler Raspall, el realitzador de cinema Fulvio Mariani, el guia de muntanya i escalador Elio Orlandi, i els escaladors catalans Oriol Baró i Sílvia Vidal. Tots ells, i acompanyats de projeccions, hi seran per explicar l’essència d’aquesta regió inexplorada, dura, exòtica, remota i màgica. 

_LA PATAGÒNIA A ULLS DE DE AGOSTINI

L’exposició central del 36è Festival BBVA de Cinema de Muntanya també posarà la mirada a aquest paradís de l’Amèrica del Sud. A.M. De Agostini. Explorant Patagònia és el títol de la mostra que acollirà el foyer del teatre Cirvianum. Es tracta d’un recull de fotografies de pel·lícules i fotografies de l’arxiu del Museu Nacional de la Muntanya de Torí que a principis de segle el pare salesià Alberto Maria De Agostini va capturar durant la seva exploració en una part molt extensa d’aquest territori.

Podeu descarregar-vos els TEASERS del Festival, IMATGES DE LES PEL·LÍCULES i FOTOGRAFIES DE LA PRESENTACIÓ a l’enllaç de Dropbox, AQUÍ.